Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Páralů měli oblíbenou drogerii. Domu se také říkalo U Červeného raka

V dnešním dílu Drbny historičky se od Jana Schinka dozvíme něco o domu číslo 19 na tehdejším náměstí Svobody. Od roku 1906 ho vlastnil Karel Páral a měl v něm známou drogerii. Jeho rodina se věnovala i bylinkám. Domu se také říkalo U Červeného raka, a to podle novodobého znamení, které se objevilo na dřevě, ale i na portálu v podloubí.

Na snímku z roku 1930 je zachycena severní část východní strany tehdy náměstí Svobody. Na rohu Kanovnické stojí úzký dům s nápisem do náměstí: Vojtěch Förster a spol., v němčině Adalbert Förster & comp. Dům má domovní číslo v Kanovnické 2. Dům vpravo č. 19, náměstí Svobody má výrazný nápis K. PÁRAL. Zajímavé je, že před Páralů končÍ chodník. Drogista Karel Páral koupil dům v roce 1904 od společníků vlastníků domu Johanna Krilla, Anny Wichtové a Františka Wichty.

Chvalně známou drogerii si v domě Karel Páral zařídil v roce 1906. Prodával drogistické zboží, foto potřeby a lihoviny. V roce 1912 sortiment upřesnil: „Mýdla toiletní, voňavky, pravé francouzské kartáčky na zuby, pasty a vodičky na zuby, pudry, zvlášť dobrou vodičku vlastní výroby proti lupům a padání vlasů, vše v cenách nejlevnějších. Karel Páral, náměstí 19, zvonské loubí.“ Likéry neupřesnil.

Páralů se také věnovali bylinám a z nich vyráběli léčivé čaje. V roce 1930 bydleli v domě Karel Páral st., Karel Páral ml., Dobroslav Páral a Anna Páralová. Podle topografie města Jaroslava Kubáka se dům v 17. století nazýval U Jezdce sv. Jiří.  Toto domovní znamení časem zaniklo. Za drogerie Karla Párala se na domě objevilo ve dřevě novodobé znamení v podobě červeného raka. Červený rak byl vyveden i na portálu v podloubí, čímž to byl dům U Červeného raka, ale podle pamětníků to bylo hlavně U Páralů. Za socialismu se v domě drogistický sortiment udržel.

V rámci obchodního podniku Drobné zboží zde vznikla drogerie a později parfumerie MONA. Prodávala zde paní Modlová z Děkanské ulice. Pan Modl prodával vedle Slunce v obchodě Foto – Kino. Parfumerie se rozšířila i do vedlejšího domu Kanovnická 2. Atmosféra parfémů pronikala i do podloubí. Podobně v dalším chléb a pečivo, dále v dalším čokoláda, knihkupectví a lékárna U Bílého orla.

V domě na rohu Kanovnické u Förstera byl jiný sortiment:  autíčka, vláčky na klíček, také dřevěné vláčky, houpací koně, loutky, panenky, mrkací panna, stavebnice apod. Likéry u Páralů byli bylinné z bylin, které si rodina sama sbírala a sušila. Karel Páral ml. pak bydlel ve Skuherského ulici. Likéry to byly tudíž zdravotní. Alkohol v tom ovšem byl, ale i síla přírody.  Páralů dbali na tradice a kvalitu zboží.

V roce 1934 upoutávka České reálky: Drogerie U Červeného raka KAREL PÁRAL, založeno v roce 1894, velkoobchod drogami, lučebninami a barvami, sklad veškeré tu- i cizozemské parfumerie. Ještě chvíli po roce 1948 to byla drogerie u Páralů.  Přes půl století na jednom místě. Dům na úzké gotické parcele má samozřejmě svou stavební historii. Försterů dům je ještě užší, na náměstí to jsou, nebýt řadové, špalíčky.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Drbna historička, Jan Schinko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Páralů měli oblíbenou drogerii. Domu se také říkalo U Červeného raka  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.