Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Obecní, městské a národní školy. Víte, jak fungovaly školy za císaře Josefa II.?

Letní prázdniny se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci, a historik Jan Schinko si tak pro vás připravil menší ohlédnutí za tímto fenoménem. Víte, kdy se termín 1. září ustálil jako první školní den a jak toto datum souvisí s dožínkami? To a mnoho dalšího se dozvíte v novém dílu Drbny historičky.

Školní rok u nás pro základní a střední školy začíná dnem 1. září vyjma, kdyby tento den připadnul třeba na neděli. Už osvícensky zaměřený Josef II. v roce 1786 měl za to, že je to optimální den poté, co proběhnou žně, tudíž školní prázdniny To se ustálilo, i když byly námitky, že žně končí dožínkami a brambory ještě déle. Na Jihu Evropy a jinde mají prázdniny posunuté plus mínus.

Podle školského zákona č. 95/1948 Sb., částka 38, ze dne 10. května 1948, byly od 1. září 1949 zrušeny obecné a měšťanské školy a vznikly národní školy a střední školy. Na snímku z časů c. k. stojí vlevo novogotická budova školy sirotčince Karla Boromejského z roku 1904 (vlastní sirotčinec je od školy oddělen zahradou, zastavěno až ve 30. letech 20. století). Tato škola se od 1. září 1949 nazývala I. Národní škola v Č. Budějovicích. Ještě po 1. září 1949 působily ve škole také řádové sestry ze sirotčince. V lednu 1950 se musely ze dne na den na sever Čech.

Dosavadní obecní školy byly očíslovány, tato byla I. Národní, v ulici Matici školské byla VII. Národní (bývalý učitelská ústav) atd. Národní školy měly pět postupných ročníků. Měšťanské školy od 6. do 9. postupného ročníku se přeměnily na střední školy. Systém jednotných škol, za ministra školství a osvěty Zdeňka Nejedlého, jehož byl hlavním autorem, vydržel do roku 1953. Z I. Národní školy se stala od 1. září 1953 Osmiletá střední škola (OSŠ). Zase byl u toho Zdeněk Nejedlý, který povýšil z ministra na náměstka předsedy vlády. Potom byl až do smrti ministrem bez portfeje. Nemusel by se připomínat, ale léta řada kvalitních pedagogů mu slušně řešeno nemohla přijít na jméno. Také historici hodnotí jeho činnost po roce 1948 negativně Narozen v roce 1878 v Litomyšli, zemřel 1962 v Praze.

Školský zákon z roku 1948 a tím národní školy byl zrušen ke dni 7. března 1953. Nový školský zákon č. 31/1953 Sb. stanovil osmileté střední školy a jedenáctileté střední školy (JSŠ). Škola I. Národní se stala OSŠ. Někde, kde stála prostorná budova školy, sídlily v ní OSŠ a JSŠ, přičemž hlavní název byl JSŠ. V České, Nové a Dukelské. V JSŠ Česká 64 byl ředitelem Horák nebo Kotaška, a pro OSŠ Hejda. Učebnice se zpožďovaly. Po 1. září 1953 nebo po 1. září 1957 se v nich muselo škrtat a někde i trhat listy (nepotvrzeno, kde). Ještě za socialismu se obnovila gymnázia.

Žáci se školskými zákony prakticky nezabývaly. Od 1. září prostě nastoupili tam, kam je dle rajonizace přidělil školský řad. Někdo rád, jiný po prázdninách nerad. Dne 1. září 1949 nastoupil do 1. třídy silný ročník 1943, podobně 1. září 1950 ročník 1944. Neslo se, že kdo má děti, nemusí rodič do Reichu. Takže, kdo mohl, pořídil si je. Ve třídách bylo těsno, musely se v I. Národní přinést ze sklepa staré čtyřsedadlové lavice.

K 1. září 1954 a další dva roky nestačila budova JSŠ v České 64. Páté třídy byly v azylu na Husovce a šesté třídy se „stěhovaly“ po budově, když zrovna domácí třída meškala v posluchárně chemii nebo fyziky.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Z archivu Jana Schinka

Štítky drbna historička, České Budějovice, škola, první školní den, prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

badaxe badaxe

Co si to tak po sobě přečíst? "Žáci se školskými zákony prakticky nezabývaly" to jako fakt? Na konci by mělo být "i" . "přidělil školský řad " asi spíš úřad? a podobných perel je v jinak zajímavém textu víc.

Pátek, 30. srpna 2024, 11:26Odpovědět

DRBNA HISTORIČKA: Obecní, městské a národní školy. Víte, jak fungovaly školy za císaře Josefa II.?  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.