Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: U Slovana se hostinští často střídali

V dnešním pokračování seriálu Drbna historička se Jan Schinko rozepsal o Protivínské pivnici. Víte, kde se nacházela a kolik hostinských v ní vlastně fungovalo? Jak název napovídá, čepovalo se tam protivínské pivo. Jak to s domem, kde pivnice sídlila, dopadlo? I to se dozvíte v dnešním povídání.

V letech 1901 až 1909 byla v domě na rohu ulic Jírovcovy a Na Sadech Protivínská pivnice Ludvíka Volbrechta, který podnik převzal dne 18. listopadu 1901. Pivnici znovu zřídil a elegantně vybavil. V roce 1903 otevřel přilehlou restaurační zahradu. Dařilo se mu a tak si v roce 1909 pronajal hotel U Slunce na náměstí. Protivínskou pivnici U Slovana převzal po něm Petr Podlaha, dosavadní hostinský U Města Písku na rohu Lannovky a Chelčického. Setrvával název hostince U Slovana z let před rokem 1885, kdy hostinským byl chvalně známý odborník Rudolf Sláma.

U Slovana se hostinští často střídali, nejvíce v letech 1900 a 1901. „Dovoluji si P. T. velectěnému obecenstvu oznámiti, že počínaje 1. srpnem 1900 převzal jsem hostinec U Slovana. Přenesl jsem sem i naši dobrou kuchyň z Dobré Vody. J. V. Pelnař, dosud hostinský v Emauzích na Dobré Vodě.“ Ale neudržel se ani s avizovanou dobrou kuchyní. V roce 1901 přebral hostinec Jaroslav Holler. Jen na pár měsíců a odešel do hostince Na Zastávce na Pražské. Potom v listopadu 1901 přišel Ludvík Volbrecht.

Majitelem domu byl pivovar Protivín, tudíž se čepovalo protivínské pivo. Od pivovaru si pronajala dům Řemeslnicko rolnická Beseda. Nezažil se název U  Volbrechtů. Současně totiž působil ve městě bratr Ludvíka Volbrechta Václav Volbrecht, který měl známou kavárnu v ulici U Černé věže a potom ještě známější podnik U Volbrechtů na konci Kněžské. Termín U Slovana se upravil na U Slovanů v roce 1928, kdy si restauraci pronajal restauratér V. Bronec z Chlumu u Třeboně. Oznámil, že bude čepovat protivínské pivo a podávat vína a likéry Ia jakosti.

Skončil hned po roce, kdy v letech 1929 a 1930 majitelé domu bratři Bustové Adolf a František odstranili původní klasicistní dům, který zužoval vozovku, a postavili zde nový moderní dům U Slovanů ve stylu doznívajícího art deco a nastupujícího funkcionalismu podle návrhu stavitele Augustina Teverného. Dne 28. června 1930  Adolf Busta, hostinský, a František Busta, učitel v. v., staroznámou restauraci slavnostně otevírali. Na domě byl velkými písmeny název U SLOVANŮ. Nápis byl otlučen po roce 1990, kdy se nelíbil zde nově usazené bance.

V přízemí v delším traktu do Jírovcovky se střídaly obchody a kanceláře. Sídlilo zde generální zastoupení Českomoravské Kolbem Daněk (ČKD),  Republikánská pojišťovna a reprezentace automobilů Praga. Restauraci později provozovali Karel Šinko a Adolf Kutiš, který ještě v roce 1948. Poté mu noví politici dovolili vést jen restauraci v Horní Stropnici. To zrovna meškal ve městě ministr průmyslu a veřejně řekl, že drobné živnosti se rušit nebudou. Není vyloučeno, že tomu sám věřil. Kolem roku 1950 už nemohl mít Adolf Kutiš vlastní hospodu ani v Horní Stropnici. Za socialismu se v domě usadilo ředitelství okresního ústavu národního zdraví. Třídu Na Sadech pohledově uzavírá Prieslerův dům s věžičkou z roku 1898. Vozovka zahýbá vpravo do pravého úhlu. Asi třikrát se ten úhel zaobloval.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Jana Schinka

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Protivínská pivnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: U Slovana se hostinští často střídali  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.