Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kavárna Corso - místo, kde byl vždy prvotřídní velkoměstský program

Každý čtvrtek patří zajímavým informacem z historie Českých Budějovic a ani teď tomu nemůže být jinak. Historik Jan Schinko se věnuje kavárně Corso na rohu ulic Biskupská a Široká. Ta byla uzavřena roku 1950. Sídlil v ní například i šachový klub.

Na snímku z období 1. republiky je v záběru kavárna Corso na rohu Biskupské a Široké. Vpravo směrem k mostu následují patrové domy, z nichž v prvním byla kavárna Mikado, ve druhém hospoda Vlčí jáma. Vlevo v Široké ulici je vidět část domu, v kterém byl hostinec U Zlatého soudku. Poměrně velká koncentrace zábavy, vína, piva a hazardu v rozsahu od nóbl (Corso, varieté, tabarin) po putyky a hampejzy, jak se vyjadřovaly jinak slušné a konzervativní Jihočeské listy. K hampejzům počítaly i Mooserův „podnik“ ve dvojdomku pod hradební věží Železnou pannou.

Může se připomenout typický prvotřídní velkoměstský program v Corsu od 16. do 31. května 1928: Anny Hochwald, sólová tanečnice; Hella Reithofer, mezinárodní tanečnice; Baby Star, špičková tanečnice; Mitzi Pardy, klasická tanečnice; Hedy Sternberger, Adele Jacana, dámská dvojice; Lotte Merten, náš Charlie Chaplin; Chie-Os-Ko-Mon, syn náčelníka Siouxů, válečné indiánské tance; moderní Jazz Band. Začátek v 10 hodin večer. Před a po programu tanec obecenstva.

V restauraci a vinárně dole byla tehdy neobvyklá dámská obsluha a denně hrál od 8 hodin večer šraml kvartet. Šraml (housle, tahací harmonika, kytara a buben) v Corsu měl podle dobových listů dobrou úroveň, ale asi se hlavně čekalo na slečny (nebo paní) Mitzi, Anny, Baby, Hellu, Adelu a Hedy. Kavárník Jan Vaněček vybavil v roce 1925 kavárnu sluchátky k poslechu rádiového vysílání (to ještě nebyly radiopřijímače). V Háječku si v hudebním pavilonu otevřel filiálku kavárny. Nahoře v Corsu sídlil šachový klub. 

Kavárník Jan Vaněček, současně zpočátku provozoval také autodopravu, koupil v roce 1919 na nároží starší dům, který nechal roku 1922 přestavět do dnešní podoby. V původním domě už kavárna Corso byla od roku 1911, kdy ji otevřel Rudolf Špička, ale tu okresní hejtmanství brzy zavřelo, poněvadž se tam hrály hazardní hry a vyskytly se mravnostní přestupky. Nové Corso Jana Vaněčka bylo zařízeno ve stylu doznívajícího kubismu. V 1. patře mají kubistický tvar okna a zábradlí balkonu.

Místní listy o programu a „co je nového“ v Corsu podrobně informovaly. List Republikán v roce 1928 přímo jmenoval služebnou Růženu Fetzerovou, která v Corsu kradla, co ukradla a že předtím kradla ve Sterneckově ulici. Byla dána do vazby. Dnes by se uvedlo, že paní R. odcizila v jednom podniku pár věcí a byl s ní rozvázán pracovní poměr. Jiné skandály nebyly v Corsu zjištěny. Na rozdíl od Vlčí jámy, kde hostinský každou chvíli volal patrolu.

Corso bylo uzavřeno po roce 1950. Až v roce 1967 byla v přízemí v Corsu otevřena zcela nová restaurace s názvem U Železné panny. Název trochu neseděl, pletlo se to, protože Železná panna ani není odtud vidět, ale vžil se a pravou Železnou pannu zastínil. Nebyl to však žádný francouzský tabarin, jak se doufalo, ale stylová restaurace to byla. Kuchyně byla zaměřena na rybářské speciality. Zařízení bylo rybářské, masivní stoly a židle nebo lavice, jako dekorace rybářské sítě, historické rybářské nářadí, preparované trofeje, točilo se zejména černé pivo. Pro Budějce jako metropole kraje vod a rybníků to byl přínos.

Ve výkladních skříních v Biskupské byla umístěna velká akvária zasahující dovnitř k hostům. V akváriích plavaly ryby různých druhů a velikostí. Host si mohl ukázat, a také někdy ukázal, na určitou rybu, kterou kuchař vylovil podběrákem, odnesl do kuchyně a připravil. Vždycky se našel kverulant, který hostu našeptával, že kuchař samozřejmě připravil jinou rybu a tu vylovenou dal později zase do akvária.

Napsal Jan Schinko

Štítky kavárna, restaurace, České Budějovice, dům, tanečník, Jan Vaněček, Železná panna, ryby, akvárium, Charlie Chaplin, hospoda, Hella

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kavárna Corso - místo, kde byl vždy prvotřídní velkoměstský program  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.