Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Mladý zápasník z Budějc má za sebou úspěšný rok. Stal se juniorským mistrem republiky v kickboxu

Rostislav Buček je sedmnáctiletý zápasník ze Srubce u Budějc, který se již pátým rokem věnuje kickboxu a thajskému boxu. Pod vedením svého trenéra Jana Korčáka letos dosáhl na významnou metu ve své dosavadní zápasnické kariéře. Stal se juniorským mistrem republiky kickboxu. Nejen o tom vypráví v dalším díle seriálu (Ne)obyčejní.

Bojovým sportům se věnuje Rostislav Buček už od útlého mládí. Začínal s takewondem a před pěti lety propadl kouzlu thajského boxu a kickboxu. Od té doby se pro něj kontaktní sport stal životní vášní.

Pod vedením trenéra Jana Korčáka z budějckého klubu Strom Fight Academy přišel letos na podzim velký úspěch. Sedmnáctiletému Bučkovi se podařilo na mistrovství republiky juniorů vybojovat v kategorii do 60 kilogramů zlatou medaili. Domů se z úspěšného turnaje vrátil nejen s mistrovským titulem, ale i s chutí a motivací dál na sobě pracovat a zlepšovat se.

„V juniorské kategorii jsem letos posledním rokem, takže zisk titulu je pro mě i z tohoto hlediska opravdu super. Ale zároveň se to snažím brát jako každou jinou výhru, protože do zápasů nastupuju s tím, že v chci podat maximální výkon. Ale jasně, mistrovství republiky je pojem, je zde samozřejmě větší konkurence, a tím pádem těžší zápasy,“ naznačuje mladý zápasník a dodává, že letos se na mistrovství navíc dostali jen vybraní zápasníci, kteří měli splněný určitý počet zápasů.

Jasné vítězství a účast na mezinárodním turnaji

Buček si svým excelentním výkonem, kdy soupře deklasoval 3:0 na body spravil chuť z květnového turnaje v thajském boxu, kde skončil na druhém místě. Během léta se ale začal svědomitě připravovat, trénoval i dvakrát denně. A velká dřina se mu nakonec vyplatila.

„Moje příprava byla vydařená. Celé prázdniny jsem trénoval pětkrát až sedmkrát týdně, když to šlo i dvoufázově. Dostal jsem také možnost odjet s klubem KBC Tábor pod vedením Davida a Věry Kubíčkových na tréninkový kemp v Bulharsku, kde jsme byli v rezortu určeném jen pro bojové sporty. Týden jsme tvrdě dřeli i tři fáze denně. To mi velmi pomohlo, byl jsem nejen technicky, ale i fyzicky skvěle připravený,“ popisuje.

Mladý budějcký zápasník se ale nezalekne ani dalších kontaktních sportů. Krátce po získání svého mistrovského titulu odjel na mezinárodní klání v boxu na Slovensku.

„Reprezentoval jsem tam klub KBC Tábor na mezinárodním otevřeném turnaji, ve kterém jsem dostal velmi zkušeného soupeře z Moldávie. Ten mě sice nakonec porazil, ale domů jsem si odvezl cenné zkušenosti do dalších zápasů,“ hodnotí.

Poslední rok mezi juniory

Buček má před sebou nyní poslední sezónu jako junior. Poté už přejde mezi dospělé, kde to bude mít zase o mnoho těžší. Proto se chce nadále co nejvíc zdokonalovat a také zápasit s kvalitními soupeři.

„Potřebuju teď absolvovat co největší množství zápasů a dostávat se na co nejlepší turnaje, abych dosáhl na cenné zkušenosti. Jsem si vědom, že přechod mezi dospělé bude velmi těžký, silové rozdíly mezi někým, komu je osmnáct a staršími zápasníky jsou opravdu markantní. Mým cílem je nyní být zdravý a zápasit co to jen půjde,“ zdůrazňuje. I podmínky k tomu má prý dobré.

„Přijde mi, že v dnešní době jsou bojové sporty na vzestupu a podmínky se celkově posouvají. Já osobně jsem spokojený s možnostmi, jaké mám, a to jak k tréninku, tak k samotným zápasům. Je pravda, že třeba na klasický box se ve společnosti trochu zapomíná, a ne vždy se naskytne možnost zápasit. Z bojových sportů je samozřejmě hodně vidět například MMA, ale obecně jsme spokojený.“

Šňůru letošních úspěchů natáhl Buček ještě více. V listopadu se zúčastnil mezinárodního turnaje v Ostravě, ze kterého si domů přivezl 2. místo. Nestačil jen na polského zápasníka, který ve své zemi patří ke špičce. Vydařený rok pak zakončil domácím zápasem v boxu v rámci galavečera Noc Bojovníků Česko vs. Polsko, při němž porazil polského reprezentanta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Korčák

Štítky neobyčejní, Kickbox, České Budějovice, bojový sport, thajský box, box, SFAcademy ČB, Rostivlav Bůček, Jan Korčák

Mladý zápasník z Budějc má za sebou úspěšný rok. Stal se juniorským mistrem republiky v kickboxu  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.