Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

RECENZE: Sluneční cyklus… kniha plná Slunce, ale i temnoty

Sluneční cyklus, nová kniha z dílny Radka Stavěla, malinko klame tělem. Na první pohled se zdá, že se jedná o látku velmi těžkou. Plnou politiky a tvrdého obchodu. Zkrátka o látku, která není pro každého… Jenomže ono tomu tak není. Autor totiž napsal knihu čtivou, přístupnou široké veřejnosti.

Dá se říct, že má Sluneční cyklus dvě linie – v první řadě sledujeme příběh Ondřeje, ambiciózního člověka, který tančí na tenkém ledě, v řadě druhé vývoj samotného solárního byznysu. Nutno dodat, že v druhém případě se nejde nijak přehnaně do hloubky, a tak i člověk, kterého samotná tématika příliš nezajímá, se nudit nebude.

Na druhou stranu je samozřejmě otázkou, zda je dobře, když čtenáře více zajímá vývoj osobního života hlavního protagonisty než samotná kauza, avšak kniha je tak prostě psaná. Má každopádně fajnovou atmosféru, od první kapitoly vytváří dusno, dokáže vtáhnout do děje, nutí vás obracet stránku za stránku.

Jednotlivé kapitoly nejsou nijak objemné, díky čemuž má čtení spád, ačkoliv je stejně tak možné, že někomu příběh přijde až příliš povrchní, bez silnějších emocí.

Osobně největší zápor knihy spatřuji v kapitolách, které s dějem nijak nesouvisí. Autor se v nich pouští do různých úvah a historických sond, což sice může být zajímavá vsuvka, avšak v nějakém dodatku nebo rozšířeném vydání. Takto se děj knihy zbytečně ředí.

Avšak aby nedošlo k mýlce… Sluneční cyklus je dobrá kniha. I když vás politická témata nezajímají, klidně se do ní pusťte. Ono tam ostatně té politiky zase tolik není. Jako určitá sonda do zákulisí velkých projektů, do světa investorů, různých intrik… to ale funguje dobře. Natolik, že si říkáte, že je jen dobře, že chodíte do „obyčejné“ práce a svět, ve kterém žije Ondřej, hlavní postava Sluneční cyklu, je pro vás vzdálený stejně tak jako svět Star Wars.

P.S.: Pro Jihočechy je zajímavé, že se část děje odehrává v jejich kraji.

Autoři

Štítky recenze, kniha, Sluneční cyklus, Slunce, politika, Star Wars

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Sluneční cyklus… kniha plná Slunce, ale i temnoty  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.