Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vaše platební karta v rukou podvodníků na opačném konci světa. Daň za neopatrnost při výběru z bankomatu

Skimming. Pojem, který se ve slangu policistů objevuje čím dál častěji. Tímhle slovem je označováno podvodné jednání, při kterém pachatelé zkopírují údaje z magnetického proužku platební karty bez vědomí jejího majitele. Zkopírované údaje poté využívají pro své potřeby. Zatímco banky nabádají k obezřetnosti při výběru hotovosti z bankomatů, policie pokračuje v rozkrývání organizovaných skupin, které mají instalace skimmingových zařízení do bankomatů na svědomí.

„Instalace čtecího zařízení trvá jen pár vteřin a lidé si toho pak ani většinou nevšimnou. Důležité je při zadávání kódu zakrýt klávesnici tak, aby čísla nemohla žádná nainstalovaná kamera snímat,“ vysvětluje ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš.

Podobnou trestnou činnost mají většinou na svědomí cizinci, kteří dávají čtecí zařízení do bankomatů v Česku, k pokusům o výběr pak dochází třeba v Indonésii, Brazílii, Mexiku, Singapuru nebo Macau. 

Co je skimmovací zařízení?
Skimmovací zařízení je technické zařízení umožňující zkopírování citlivých údajů z platební karty. Taková zařízení bývají nejčastěji složena ze dvou samostatných částí. Čtečky magnetických proužků platebních karet, která bývá nainstalována viditelným nebo skrytým způsobem do prostoru originální čtečky. Lišty, či jiného vhodného komponentu, který je osazen obrazovým a zvukovým záznamovým zařízením, umožňujícím získat PIN kód. Lišta, či jiný vhodný komponent je obecně mj. vybaven miniaturní digitální kamerkou, paměťovým zařízením a zdrojem.

Nejinak tomu bylo v posledním případě, který se podařilo rozlousknout českým kriminalistům během léta. Tehdy organizovaná skupina cizinců napadla bankomaty v centru Prahy. Zadržení předcházela několikadenní usilovná práce kriminalistů a hodiny strávené sledováním osob a bankomatů ve vytipované lokalitě. „Při této práci, kterou ztěžoval fakt, že skupina pachatelů působila velmi profesionálně s konkrétní dělbou úkolů a činností, se kriminalistům povedlo podezřelé odhalit přímo při instalaci zařízení na bankomat a následné demontáži,“ shrnul mluvčí policie Jan Daněk. Podle něho zadrženým hrozí až deset let za mřížemi.

Při domovních prohlídkách kriminalisté našli nejen další skimmovací technologie, ale také polotovary „skimmovátek“, které si pachatelé upravovali dle potřeby. Rovněž se podařilo zajistit větší množství padělaných zahraničních platebních karet z USA, Mexika, Nového Zélandu a další prostředky pro páchání této trestné činnosti.

K obezřetnosti při výběrech z bankomatů tak nabádají nejen banky, ale také provozovatelé systémů platebních karet. Mezi hlavní bezpečnostní zásady patří podle společnosti Mastercard tyto:

  • ujistěte se, že je na bankomatu uvedena značka Mastercard nebo Maestro
  • před použitím bankomatu se rozhlédněte
  • pokud na bankomat není vidět nebo je málo osvětlen, vyhledejte jiný bankomat
  • bankomat, který chcete využít, si nejdříve prohlédněte, zda neobsahuje něco nezvyklého,  což může být snímací zařízení
  • při zadávání PIN stiňte rukou nad klávesnicí
  • hotovost, kartu a stvrzenku si okamžitě odeberte
  • peníze si spočítejte později a stvrzenku si uschovejte.

Národní centrála proti organizovanému zločinu registrovala v roce 2017 celkem 83 skimmingových útoků, což znamená, že ve srovnání s rokem 2016, kdy bylo zaregistrováno 329 skimmingových útoků, došlo k výraznému poklesu. I tak počet takových útoků za posledních pět let přesahuje tisícovku.

Jak postupovat při nálezu skimmovacího zařízení?
Klientovi banky, který během transakce na bankomatu zjistí podezřelý předmět, a to zejména v prostoru pro vstup pro platební kartu, nebo na dalších místech, doporučují banky zavolat policie. Nedoporučuje se, aby klient s podezřelým zařízením jakkoliv manipuloval. Nedoporučuje se tedy zařízení odinstalovávat a v žádném případě jej po deinstalaci odnášet z místa nálezu. Nálezce podezřelého objektu vyčká na instrukce od Policie ČR, či bankovní instituce.

S počtem podobných událostí přibývá v posledních letech také polopravd, které se šíří na internetu. Snad každý se setkal se „zaručenými informacemi“ o penězích odcizených z bankovního účtu v MHD pomocí platebního terminálu v rukou podvodníka. „Lidi si často představují, že se na vás v metru někdo přitiskne se čtečkou. Není to tak jednoduché, jak se zdá. Ta čtečka by musel být obrovská a velmi často máte třeba dvě bezkontaktní karty u sebe, takže přečíst karty je fyzicky téměř nemožné. Pokud by se tak skutečně stane, tak je jednoduše zjistitelné, kam peníze odtekly a banky jsou schopné získat je zpět k majiteli. Pořád je platba kartou bezpečnější než hotovost. I karty mají samozřejmě slabší místa, ale při rozvoji technologie a umělé inteligence se bezpečnost plateb zvyšuje a hotovost zůstává čím dál více pozadu,“ uzavřel Miroslav Lukeš.

Foto Policie České republiky

Štítky MasterCard, bezpečnost, skimming, Policie ČR, bankomat, platební karta, banka, Česko, Mexiko, Rakousko, Slovensko, Brazílie, Indonésie

Vaše platební karta v rukou podvodníků na opačném konci světa. Daň za neopatrnost při výběru z bankomatu  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.