Vaříme s Drbnou: Svíčková na pomerančích s chilli

Pokud ještě netušíte, jakou ňamkou potěšit příbuzné či známé, mam pro vás zajímavý tip. Svíčkovou zná jistě každý a kdekdo ji připravuje jinak. Následující varianta tohoto typického českého jídla je ale trochu odlišná, klíčovými ingrediencemi jsou pomeranč a chilli papričky. Přeji vám dobrou chuť.

Ingredience

750 g - 1 kg hovězí svíčkově, 100 g slaniny pokrájené na úzké klínky, 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 150 g másla, 1 větší cibule, cukr, sůl, mleté chilli papričky, 1 - 2 bobkové listy,

5 kuliček nového koření, 5 - 10 kuliček barevného pepře, špetka zázvoru, špetka tymiánu, hořčice plnotučná (polévková lžíce), 1 malý pomeranč, oloupaný a nakrájený na kolečka, 1 citron nakrájený na kolečka, brusinky, hladká mouka na zahuštění, 250 g smetany.

Postup

Nakrájenou slaninou prošpikujeme očištěné maso. Zbylé nudličky slaniny pokrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a maso zprudka opečeme po všech stranách.

Vyjmeme maso, přidáme máslo, nastrouhanou zeleninu s nakrájenou cibulí a osmahneme. Vrátíme maso, přidáme veškeré koření, nakrájený pomeranč a hořčici, podlijeme nejlépe horkým vývarem nebo vodou a dusíme.

Opatrně s chilli papričkami, aby omáčka nebyla příliš ostrá. Maso se zeleninou můžeme dopékat i v troubě. Přitom maso poléváme neustále vodou, aby neoschlo. Měkké maso vyjmeme a pokrájíme na plátky.

Šťávu se zeleninou, ze které jsme vyndali především bobkové listy a nové koření, postavíme znovu na plotnu, zalijeme smetanou, do níž rozkvedláme mouku.

Pro chuť a barvu zkaramelizujeme lžíci cukru, přilijeme horkou vodou, povaříme a vlijeme do omáčky. Povaříme, rozmixujeme a svíčková je na světě.

Ke svíčkové podáváme obyčejný houskový knedlík s plátky citronu a brusinkový kompot. Můžeme přidat i kopeček šlehačky ve spreji.

Napsala Drahoslava Špátová

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky svíčková, pomeranč, chilli, Drbna, recept svíčková na smetaně, chilli paprička, maso, slanina, koření, zelenina

Komentáře

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.