Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

SOUTĚŽ: Čakrový náramek je vhodný naprosto pro každého, říká Petra Frková Fojtíková

Petra Frková Fojtíková odjakživa dávala přednost spíše neotřelým doplňkům před tuctovými věcmi, které nosila většina spolužaček. Nejen proto se už třetím rokem zabývá výrobou nejrůznější bižuterie. Vášeň pro tvoření originálních produktů v sobě začala postupně objevovat v průběhu mateřské dovolené, kdy se od klipů k dudlíkům postupně dostala třeba až k čakrovým náramkům nebo na mírů dělaným šperkům z různých minerálů. V rozhovoru prozradila nejen, jak to vidí s léčivou silou kamenů, ale i to podle jakých klíčů dělá zákazníkům náramky či náhrdelníky na míru.

Jak dlouho se věnujete výrobě bižuterie a co vás k tomu přivedlo?
Výrobě bižuterie se věnuji zhruba dva a čtvrt roku. Vlastně v podstatě od té doby, co jsem doma na mateřské. Úplně původně jsem začínala pouze s výrobou klipů na dudlíky, které jsem dělala hlavně pro svou dceru a děti kamarádek. Netrvalo ale dlouho a má tvorba se velice rozrostla. 

Kolik času denně zhruba tvoříte? Jak to zvládáte skloubit s péčí o malou dcerku?
Tohle je hrozně individuální… Záleží totiž hlavně na počtu aktuálních objednávek. Takže někdy třeba dva dny nevyrábím vůbec a pak se stane, že nad jednou objednávkou strávím třeba víc než hodinu. Skloubit to s péčí o dceru jde celkem dobře, vyrábím většinou, když spí nebo ve chvílích, kdy mám hlídání. Párkrát jsem zkoušela tvořit i za její přítomnosti, ale korálky pak byly všude kolem… Haha, samozřejmě kromě míst, kde skutečně být měly.

Zaujaly mě hlavně náramky z minerálů, které na nás mají mít blahodárný vliv. Zajímáte se o kameny již delší dobu?
K výrobě šperků z minerálů mě přivedla kamarádka Zuzka a zdravotní stav mého tatínka. Zuzka se o minerály zajímá již delší dobu a věří tomu, že mohou mít blahodárné účinky na zdraví člověka. Jednoho dne mi tedy poradila, že máme na tatínkovy zdravotní problémy vyzkoušet právě léčivou sílu minerálů. Od Zuzky jsem si později nechala poradit i s výběrem vhodných minerálů pro začátek výroby. První náramek z minerálů z mé dílny vyletěl asi tak před půl rokem. Od té doby se o minerály zajímám stále více a více.

Věříte, že kameny mohou působit třeba i léčivě? Máte za sebou nějaké semináře nebo se vzděláváte po vlastní ose?
Kameny mohou působit léčivě, a to v jakékoli formě.  Nezáleží na tom, jestli jde o náramek, náhrdelník či přímo o samotné kameny. Hlavní je, aby nositel vždy věřil v jejich moc, vhodně se o ně staral a nabíjel je. Zatím za sebou nemám žádné semináře, vzdělávám se sama. Informace hledám v knihách nebo na internetu. Když si nejsem něčím úplně jistá a potřebuji poradit, obracím se na již zmiňovanou kamarádku Zuzku, kterou považuji za největší odbornici na kameny, co znám.

Děláte zákazníkům šperky z minerálů na míru například podle jejich znamení, zdravotních potíží atd. nebo máte jen hotové kousky, ze kterých mohou vybírat?
Dělám převážně náramky či náhrdelníky na míru, většinou lidé totiž chtějí přesně ten „top“ pro ně. Vyrábím tedy šperky jak podle znamení, tak i na různé nemoci nebo psychické stavy. Někdy se stává, že někomu vyrobím třeba náramek na míru a později se třeba na fotografii zalíbí i někomu dalšímu. V takových případech se vždy snažím zjistit co nejvíce informací o daném člověku. Podle toho, co se dozvím, mu pak případně doporučím vhodnější kousek přímo pro něj na míru.

Jak to tedy v praxi vypadá, když si někdo chce objednat náramek na míru?
Ve většině případů mě lidé kontaktují na pracovním profilu na Facebooku. Skrz zprávy se snažím nejprve zjistit co nejvíce informací o tom, na co zákazník náramek chce. Tedy jestli bude podle znamení nebo proti nějaké konkrétní nemoci. Samozřejmě je možná i kombinace obojího. Poté vyberu vhodné kameny a zákazníkovi pošlu náhled, jak to vypadá barevně. Pokud se mu barevná kombinace líbí, rovnou mu sdělím i orientační cenu. Když se mu zvolené kombinace a barvy nelíbí, tak vybírám jiné kameny do té doby, než bude spokojený.

Viděla jsem, že děláte i čakrové náramky. Můžete nám vysvětlit o co přesně jde?
Čakry jsou důležitá místa na našem těle ovládající tělo i prostor mimo něj. Mají průměr až 15 cm. Nejdůležitějších je sedm čaker napojených na energetickou dráhu procházející podél páteře. Každá z nich se projevuje vlastním základním vlněním v odpovídající barvě.  Právě proto na jednotlivé čakry působí kameny obdobných barev. Použití správných kamenů čakry harmonizuje.

Komu byste čakrové náramky primárně doporučila?
Čakrový náramek je super v tom, že je vhodný naprosto pro každého. Pro ženy, muže, mladé, staré… Opravdu může zdobit úplně každého. Není přeci nic lepšího než mít čakry v harmonii.

Vím, že kromě těchto náramků a šperků z minerálů vyrábíte i spoustu dalších zajímavých věcí. Můžete nám je alespoň trochu ve stručnosti přiblížit?
Kromě náramků dělám ještě klipy na dudlíky ve dvou variantách: na ozdobné stuze nebo z dřevěných korálků. Dále jsou u mě k dostání také výrobky z potravinářského silikonu jako jsou kousátka pro miminka nebo kojící korále. Nabízím také náramky se jmény z klasických korálků. Vše lze samozřejmě udělat také přímo na míru dle barevných preferencí atd.

Můžeme se s vaší tvorbou setkat i někde „live“? Účastníte se třeba nějakých výstav či marketů?
Každoročně mě najdete na akci Mama Market, která se koná před Vánocemi v Českých Budějovicích. Tam nejenom prodávám již hotové výrobky, ale vyrábím také přímo na místě produkty na přání.

Jaké plány máte do nového roku, můžeme se těšit na nějaké novinky?
Vyloženě novinky nechystám, ale chci zlepšit prodej. Každý zákazník ke své objednávce nově dostane i výklad o kamenech. Ten bude zahrnovat informace o tom, co jaký minerál znamená, k čemu je vhodný, jak se o něj starat, jak čistit a jakým způsobem nabíjet. Navíc plánuji i rozšíření sortimentu přívěsků a ozdobných korálků. 

Ještě nám prosím na závěr prozraďte, kde vás čtenáři mohou případně kontaktovat.
Nejlepší je domluva přes zprávy skrz mé facebookové stránky PéEf Beads. Tam reaguji většinou velice rychle. Ti, kteří nemají Facebook mě mohou kontaktovat na e-mailu petafojtikova@seznam.cz.

Soutěž o tři čakrové náramky

Díky soutěži s Budějckou Drbnou mohou tři čtenáři vyhrát čakrový náramek. K účasti stačí prostřednictvím formuláře do středy 31. ledna do 10:00 hodin zodpovědět následující otázku a pak už jen čekat na slosování.

Soutěž skončila

Máme sedm nejdůležitějších čaker. Správně byla odpověď C. Čakrový náramek vyhráli: Pavel Graf, Iveta Chromuláková a Michaela Babidoričová. Gratulujeme!

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky čakrový náramek, bižuterie, šperky, náramek, minerál, soutěž, Facebook, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Čakrový náramek je vhodný naprosto pro každého, říká Petra Frková Fojtíková  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.