Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

SOUTĚŽ: Dudy, dudy, dudy, dudičky je začátek jedné lidové písničky a také název unikátní výstavy v Jihočeském muzeu

Dudy, to je nástroj králů i žebráků. A tento prastarý hudební nástroj patří neodmyslitelně k jihočeskému regionu. Dudáckou tradicí jižních Čech už teď naplno žije historická budova Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Až do 25. listopadu je totiž v muzeu k vidění výstava nazvaná podle začátku lidové písničky Dudy, dudy, dudy, dudičky. A Budějcká Drbna má pro vás osm vstupenek zdarma.

Výstava nazvaná podle začátku lidové písničky Dudy, dudy, dudy, dudičky představuje návštěvníkům specifický lidový nástroj v souvislosti s péčí Jihočeského kraje o tento cenný odkaz tradic našeho regionu. „První část Jihočeský region a dudácká kultura ve vstupní chodbě je zaměřena na prezentaci jihočeské dudácké kultury, část druhá Dudy - nástroj králů a žebráků je unikátním profilem sbírky historických nástrojů Miloslava Vaváčka, kterou dotváří stylový interaktivní prvek s nahrávkami jednotlivých hudebních nástrojů," říká garantka výstavy Marcela Macková z Regionálního odborného pracoviště pro lidovou kulturu v Jihočeském muzeu.

Jižní Čechy – region dudáckých tradic

Dudácká kultura coby kulturní fenomén po staletí k jihočeské oblasti patřil a patří. Z toho důvodu byl statek Dudácké tradice jihočeského regionu na základě nominace Jihočeského muzea v Českých Budějovicích roku 2015 zapsán do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Jihočeského kraje. Zápis Jihočeského kraje předjímal zájem Ministerstva kultury České republiky na přípravu nominace oblasti Dudáctví zpracované a předložené Národním ústavem lidové kultury roku 2018 k zápisu do Seznamu nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky.

Jihočeský region je právem na své dudácké tradice pyšný. Byly a jsou přirozenou součástí lidové kultury nejen Strakonicka, ale i všech dalších  národopisných oblastí regionu i řady jihočeských festivalů a vrcholí ve světě naprosto výjimečným setkáním dudáků ve Strakonicích – Mezinárodním dudáckým festivalem.

Zásluhu na udržování toho jihočeského kulturně společenského fenoménu mají především vedoucí souborů či aktivní hráči vychovávající si své nástupce a pedagogové hudebních škol ve Strakonicích a Blatné – a nově i v Českých Budějovicích – kteří na dudy „vyučili mladé“, z nichž řada u „puklíka“ vydržela dodnes. Dále se jedná o nadšence a odborné lektory, kteří své zkušenosti nezištně předávají dál. Nelze opomenout, že značný podíl na tom měli a mají i výrobci dud, organizátoři kulturních akcí a zájem nejen města Strakonice, ale i dalších strakonických institucí, které si své „dudácké tradice“ právem opečovávají.

„Jihočeský kraj si svého „rodinného stříbra“ velmi váží  a rozvoji dudáckých aktivit napomáhá v rámci své dotační politiky příspěvky jednotlivým subjektům, které si své zvykoslovné akce bez dud ani nedokážou představit, i prostřednictvím svých zřizovaných kulturních příspěvkových organizací: výjimku z nich tvoří Muzeum středního Pootaví Strakonice coby „garant“ dudácké paměťové i současné tématiky: v současnosti se může chlubit největší dudáckou sbírkou v celé České republice, čítající již více než padesát kompletních nástrojů, množství jejich součástí a další materiály vztahujících se k dudáctví: ikonografie, textové dokumenty, zvukové nosiče. Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích pak prostřednictvím regionálního pracoviště přejímá ve spolupráci s dalšími subjekty zodpovědnost za udržování statku coby kulturního dědictví jihočeského regionu," uvedl Tomáš Svoboda z programového a propagačního oddělení Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Dudy – nástroj králů a žebráků

Expozici věnovanou dudácké kultuře v jižních Čechách okořenila unikátní tématická výstava historických hudebních nástrojů zhotovených podle dobové ikonografie, od rané gotiky po baroko, se zaměřením na 13. až 17. století. A to díky kouskům ze sbírky Miloslava Vaváčka. To je sběratel zaměřující se na historické hudební nástroje; vedoucí souboru historické hudby Dei Gratia a jeden z režisérů pořadů Mezinárodního dudáckého festivalu ve Strakonicích. 

Výstava k dudácké tradici jihočeského regionu potrvá do 25. listopadu a více informací i o dudácké kultuře a tradici, a tudíž určitě i odpověď na soutěžní otázku, lze najít na webu Jihočeského muzea a také na Facebooku.

Soutěž o vstupenky na výstavu Dudy, dudy, dudy, dudičky
(Jihočeské muzeum do 25. listopadu)

Díky soutěži s Budějckou Drbnou mohou dva čtenáři vyhrát po čtyřech vstupenkách na výstavu Dudy, dudy, dudy, dudičky. Stačí jen do středy 10. října do 10:00 správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování. 

Soutěž skončila! Vstupenky vyhrává Hana Bolečková a Karel Haider. Gratulujeme!

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Autoři | Foto muzeumcb.cz

Štítky soutěž, kultura, muzeum, výstava, Dudy, tradice, České Budějovice, Jihočeský kraj, vstupenka, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, lidová kultura, hudební nástroj, statek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Dudy, dudy, dudy, dudičky je začátek jedné lidové písničky a také název unikátní výstavy v Jihočeském muzeu  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.