Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

SOUTĚŽ: Do muzea se vrací tradiční výstava orchidejí

Tradiční a v pořadí už sedmnáctá výstava orchidejí, bromélií, sukulentů, jiných exotických rostlin a hmyzu se opět vrací do Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Kromě exponátů je součástí výstavy také poradna pro pěstitele, ale i vzdělávací program pro školy. Výstava trvá od 15. do 24. února.

Exponáty zapůjčí členové Specializované základní organizace Českého zahrádkářského svazu Orchidea České Budějovice i neorganizovaní členové a Botanická zahrada při VOŠ a SZeŠ v Táboře. Rostliny dále doplní ukázky drobných obratlovců z Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou, voliéra s drobným ptactvem od M. Nesvadby a P. Šembery a ukázky hmyzu, které zapůjčuje O. Bužga a členové Entomologického kroužku při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích," přibližuje garant výstavy  a vedoucí přírodovědného oddělení Jihočeského muzea Zdeněk Kletečka.

Výstava je tradičně instalována ve dvou hlavních výstavních sálech v přízemí muzea. V prvním je ukázka sušších biotopů, najdeme zde kaktusy a další sukulenty. Kromě toho je zde umístěn i strom s tillandsiemi. Rostliny doplní ukázky drobných obratlovců. V druhém sále jsou vystaveny orchideje, masožravé rostliny a nacházejí se zde i terária s hmyzem a voliéra s drobným ptactvem. Tato expozice navozuje atmosféru tropického pralesa. Součástí výstavy jsou i informační panely o kaktusech, sukulentech a chovaném hmyzu. Dozvíte se i více o našich orchidejích - vstavačích, které patří mezi nejohroženější rostlinné druhy u nás. Výstavu rovněž doplňují exponáty ve vitrínách na chodbě, které návštěvníkům prezentuje Jihočeské muzeum ve spolupráci se SOŠ veterinární, mechanizační a zahradnickou a Jazykovou školou s právem státní jazykové zkoušky.

Atraktivní rostliny ve výstavních sálech, jimž dominují kvetoucí orchideje, jsou aranžovány jednak volně ve velkých skupinách, jednak v nasvícených celoskleněných vitrínách. Spojením atraktivních rostlin a drobného zvířectva se podařilo připravit aranžmá, které vytváří esteticky atraktivní celek, který zaujme návštěvníka nejen vizuálně, ale též jedinečnou vůní stovek květů. Ve třetí místnosti se nachází poradna pro pěstitele orchidejí a kaktusů a návštěvníci si zde rostliny mohou i zakoupit.

Kromě toho je lze získat i zdarma. Každý tisící návštěvník výstavy totiž tradičně obdrží jako dárek nejen orchidej, ale rovněž tašku s hnojivy, substrátem a další pro snazší pěstování a péči.

Vůbec první výstava orchidejí v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích byla jedna z nejkratších, ale co do návštěvnosti nejúspěšnějších výstav posledních let. Do značné míry se přitom jednalo o experiment, neboť nebyly vystavovány klasicky pouze muzejní exponáty, ale živé rostliny v kombinaci se zástupci říše zvířat.

Zajít můžete na květinový workshop

Květinový workshop pořádá muzeum ve spolupráci se Střední odbornou školou veterinární, mechanizační a zahradnickou a Jazykovou školou s právem státní jazykové zkoušky. Workshop se koná v úterý 19. února od 16 do 18 hodin v přednáškovém sále hlavní budovy Jihočeského muzea. Maximální počet účastníků je dvacet a cena je 350 korun.

Účast na workshopu je nutné si předem zarezervovat nejpozději do úterý 12. února a to osobně na recepci Jihočeského muzea, kde nahlásíte své jméno a uhradíte kurzovné.

Soutěž o vstupenky na výstavu orchideií (15. - 24. únor)

Díky soutěži s Budějckou Drbnou mohou tři čtenáři Budějcké Drbny získat dvě vstupenky na výstavu. Stačí jen do středy 13. února správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování. Výherci budou informování emailem.

Soutěž skončila! Vstupenky vyhrává Anna Sojková, Hana Špiková a František Malík. Gratulujeme!
 

Tisková zpráva

Štítky výstava, Jihočeské muzeum, orchidea, vstavačovité, muzeum, exponát, soutěž, rostliny, hmyz, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, sukulent, vstupenka, kaktusy, Drbna.cz

SOUTĚŽ: Do muzea se vrací tradiční výstava orchidejí  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.