čtvrtek 24. září 2020 Jaromír

Najíte se a máte opět hlad? Pozor na hladové potraviny!

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají společného jmenovatele - zdravý životní styl. Co ale konkrétně obnáší? Tomu se tentokrát věnuje výživový poradce Radim Šupka ze společnosti Žij-zdravě.cz.

S termínem glykemický index se možná mnoho z vás již setkalo, přesto však mnozí stále nevědí, jak s tímto údajem pracovat ve svém jídelním režimu. Proto vám ho zkusíme opět trochu vysvětlit a přiblížit.

V dřívějších dobách se díky horšímu zpracování konzumovaly především potraviny pomalu vstřebatelné - celozrnné, tedy potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI). Zavedením kvalitních mlýnů v polovině 19. století pak znamenalo jednu z největších změn v potravinářství.

Stále výraznějším vymíláním potravy docházelo k odstranění vlákniny až ke kompletnímu oddělení otruby od bílé mouky. V současné době tedy již konzumujeme převážně potraviny s vysokým GI, to znamená rychle vstřebatelné sacharidy.

Teorie a definice glykemického indexu

Autorem teorie glykemického indexu je Dr. Jenkins, profesor výživy na Torontské univerzitě, který přišel na to, že různé druhy sacharidů a jejich vzájemný poměr, včetně obsahu dalších živin, významně ovlivňují reakci hladiny krevního cukru.

Glykemický index (GI) je definován jako poměr plochy vzestupu glykemie (hodnota krevního cukru) v žilní krvi po dvou hodinách u zdravých osob anebo po třech hodinách u diabetiků, ve srovnání s příjmem ekvivalentního množství glukózy jako referenčního sacharidového zdroje. Základem hodnocení potravin podle teorie glykemického indexu je hodnota GI čisté glukózy, která je stanovena číslem 100.

  • hodnota vyšší než 70 znamená potraviny s vysokým GI
  • hodnota v rozmezí 55 - 69 včetně znamená potraviny se středním GI
  • hodnota nižší než 55 znamená potraviny s nízkým GI

Laicky řečeno, když sníte potravinu s vysokým glykemickým indexem, náš organismus ji mnohem rychleji zpracuje a za mnohem kratší dobu pak pocítíte hlad.

Pokud si tedy budete vybírat především potraviny s nižším GI, budete si po jídle zvyšovat hladinu krevního cukru v krvi (glykemii) mnohem méně. Tím pádem také bude potřeba pro její snížení i méně inzulinu. A nezapomeňte, že inzulin také významně ovlivňuje ukládání tuku v organismu!

Glykemický index a civilizační onemocnění

Objasnění mechanismů souvisejících s glykemickým indexem dává odpověď na otázku, proč navzdory oblíbenosti nízkotučných potravin celá planeta nezadržitelně tloustne a proč stoupá počet diabetiků, a to především takzvaného získaného diabetu II. typu.

Velká konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem totiž zvyšuje pravděpodobnost vzniku diabetu II. typu, kardiovaskulárních chorob a některých typů rakoviny. Kromě toho vede k obezitě, protože - jak jsme již zmínili - je inzulin ‚tukotvorný‘ hormon.

Negativní dopad mají potraviny s vysokým glykemickým indexem i na psychiku člověka. Nadměrný pokles hladiny cukru v krvi u nich způsobuje hypoglykemii, která je doprovázena nervozitou či pocity hladu a vede k další konzumaci většinou sladkého.

Hodnota glykemického indexu u jednotlivých druhů potravin

Pivo 110 Jáhly 50
Glukóza 100 Chléb otrubový 45
Brambory pečené 95 Čerstvý hrášek 40
Bramborová kaše 90 Šťáva z čerstvých pomerančů 40
Předvařená rýže 90 Těstoviny celozrnné 40
Med 90 Fazole červené 40
Vařená mrkev 85 Divoká rýže 35
Corn Flakes 85 Amarant 35
Pšeničný chléb 85 Quinoa 35
Chipsy 80 Mrkev syrová 35
Cukr 70 Jogurt bílý 35
Kukuřice 70 Pomeranč 35
Brambory vařené ve slupce 65 Jablko 30
Banán 65 Cizrna 30
Hrozinky 65 Čokoláda hořká 22
Celozrnný chléb 55 Fruktóza 20
Bílé těstoviny 55 Meruňky 20
Batáty 50 Ořechy vlašské 15
Kiwi 50 Cibule, česnek 10
Rýže Basmati 50 Listová zelenina 10
Rýže Natural 50 Rajče, paprika, brokolice 10

Je tedy velmi důležité konzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem!

Za tým společnosti Žij-zdravě.cz, s.r.o.

Radim Šupka
výživový poradce

Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Na Sadech 2013/9
370 01 České Budějovice
www.zij-zdrave.cz

{{banner249}}

Soutěž o Kompletní analýzu složení těla na přístroji InBody 230

Až do středy 26. března se můžete zapojit do soutěže, kterou vám přináší Budějcká Drbna společně se společností Žij-zdravě.cz. K účasti stačí prostřednictvím formuláře zodpovědět následující otázku a pak už jen čekat na slosování. Jméno výherce oznámíme bezprostředně po skončení soutěže.

Měření v hodnotě 390 Kč, které můžete vyhrát, obsahuje tyto informace:

  • kompletní analýza složení vašeho těla na špičkovém přístroji InBody 230
  • tělesná voda, tělesný tuk, svalová hmota, beztuková hmota, váha
  • doporučení minimální kalorické potřeby (BMR)
  • hodnocení tukové a svalové tkáně
  • měření v jednotlivých tělesných částech stanovené každou frekvencí zvlášť
  • vnitrobuněčná voda, mimobuněčná voda, proteiny, kostní/nekostní minerály, tuková hmota, kostní a svalová hmota, svalová hmota, beztuková hmota, váha
  • BMI a procentuální podíl tělesného tuku, poměr pasu k bokům (WHR)
  • svalová hmota v jednotlivých tělesných částech, procento svaloviny v jednotlivých tělesných částech
  • edém - v jednotlivých tělesných částech
  • oblast tělesného tuku (růstový graf pro jedince pod 18 let)
  • nutriční diagnóza (proteiny, minerály, tuk, edém)
  • tělesná vyváženost, tělesná síla, zdravotní diagnóza
  • cílová váha, kontrola váhy, tuková kontrola, svalová kontrola, stav tělesné zdatnosti, stupeň obezity, BCM, BMC, BMR, AC, AMC
  • historie tělesného složení (výsledky 10 testů)
  • impedance v jednotlivých tělesných částech stanovené každou frekvencí zvlášť

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

SOUTĚŽ SKONČILA

Glykemický index u syrové mrkve má hodnotu 35. Správně tedy je možnost B.

Kompletní analýzu složení těla na přístroji InBody 230 od společnosti Žij-zdravě.cz vyhrál čtenář Jiří Vrba. Blahopřejeme!

Štítky Žij-zdravě.cz, Radim Šupka, jak zhubnout

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vít Profant

No jen jestli než GI není kapku důležitější glykemické zatížení alias glykemická nálož? http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/dejte-si-pozor/Vite,-co-to-je-glykemicka-naloz__s640x7614.html

Montignac o tom ve svých novějších knihách píše taky.

středa, 19. března 2014, 11:40

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.