Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vozábal jednal s akcionáři Dynama. Klub bude i na jaře hrát s mladými

Valná hromada SK Dynamo České Budějovice, kterou svolal generální manažer Martin Vozábal, řešila včera aktuální sportovní i ekonomickou stránku klubu či personální obsazení. Po jednání Budějcká Drbna mluvila právě s Vozábalem, který nabídl svou rezignaci, ale akcionáři ji nepřijali. Velmi pravděpodobný je odchod útočníka Linharta.

Vyřešila se pozice trenéra?
Představu mám a majitelé klubu si ji vyslechli s tím, že si na tohle téma ještě sedneme. Existuje několik variant. Finále je takové, že jsem dostal mandát, abych trenéra po rozhovorech vybral. Tím pádem již nepotřebuji hlasy valné hromady, i když podle stanov je tohle věc akcionářů. Možná to zní komplikovaně, ale výsledek je takový, že valná hromada se kvůli volbě nového trenéra nemusí scházet.

Prozradíte, kdo je v užším výběru?
Jména říkat nebudu. Bylo by to nefér.

Dostal jste mandát najít trenéra, takže vaše pozice generálního manažera se neřešila?
Řešila. Nabídl jsem svoji rezignaci, ale majitelé klubu ji nepřijali. S čistým svědomím jsem na to byl připravený a přijal bych to. Jsem za sportovní i ekonomické výsledky klubu zodpovědný. Tlaky samozřejmě jsou a příjemné mi to není. Ale ať si každý říká, co chce… Rezignaci jsem podal s čistým svědomím.

S jakým konceptem ekonomické stránky klubu jste před akcionáře přišel?
Vyhodnotil jsem rok a nastínil výhled na další období. Akcionáři to přijali jako fakt. Řešili jsme věci, jak vyřešit ztráty. Něco jsme si nakreslili a ne všechno dopadlo tak, jak bylo přislíbeno. Teď to musíme dále řešit a vyřešit.

Jak?
Udělali jsme různá opatření, restrukturovali jsme nadstandardní výdaje a nyní hledáme další cesty.

Rozpočet i s mládeží čítá 25 milionů. Kolik vám chybí?
Toto číslo bych nechtěl zveřejňovat. Hlásili jsme ale už před sezonou, že rozpočet nemáme naplněný. Máme ale nadstandardní výdaje, protože splácíme dluh Plzni. Navíc máme i další závazky.

Rýsuje se případný nový generální partner?
Takové informace nemám a samozřejmě nám to chybí. Připouštím, že generální partner by nám pomohl, abychom z desátého místa byli v tabulce nahoře. Finance souvisí se sportovní sílou.

Před sezonou jste změnili pohled na posilování týmu a nasadili více svých mladých hráčů. Lidé to přivítali, ale během sezony se z tribun často nesla kritika. Asi se dá říct, že na Střeleckém ostrově fanoušci umí zkritizovat každý váš krok…
Dali jsme se na cestu s mladými a shodli jsme se na tom i s akcionáři. Přestoupit teď do jiného vlaku a začít shánět čtyři Slováky a tři Jugoslávce není řešení. Nepřistoupil bych na to.

Podzim berete jako neúspěšný?
Neřekl bych, že byl nepovedený. Samozřejmě nebyl super, ale jsem rád, že máme podzim za sebou. Každopádně víme, že úspěšný podzim by vypadal jinak. Bodů máme málo. Na druhou jsem si kolikrát říkal, jestli po některých hráčích nechceme něco, na co zatím někteří ještě nemají a někteří možná nikdy mít nebudou.

Koho tím myslíte?
Nebudu je selektovat, ale máme hodně mladé kluky kolem dvaceti let, dali jsme je do áčka a řekli jim, aby hráli druhou ligu. Pak se všichni divíme, že prohrajeme v Karviné, která má ale rozpočet 60 milionů nebo že doma neporazíme Opavu. Osobně mi prohra nevadí tolik, jako když hráči nenechají na hřišti celé srdce. Pak ale s chladnou hlavou musím říct, že kdybychom měli celou dobu zdravou osu týmu, tak se ti mladí kolem zkušených dokáží prosadit. Nabalili by se na ně, jenže osa zdravá nebyla. V zápasech nám chyběli Novák, kterého naštěstí skvěle zastoupil Hájovský, což byla super posila. Je to výborný kluk do kabiny, poctivý a pracovitý hráč. Pak nám vypadl Kalod, od kterého jsme čekali, že nám pomůže a říkám upřímně, že jsme nespokojeni. Na Linharta to pak bylo velké sousto. Na druhou stranu to ale mladým může ještě v budoucnu pomoct. My jsme je prostě do toho hodili, což se veřejnosti před sezonou líbilo, ale kdo byl teď na zápasech, tak sám slyšel, co na ně z tribuny lidi pořvávají. To nepochopím a kroutím hlavou… Vůči nim i celé organizaci je to nefér. Dříve na nás křičeli, ať nebereme hostování, nebereme staré hráče a dáme tam dorostence. Zkusili jsme to s nimi a zase je to špatně. Najednou slyšíte, ať táhnou někam a jdou do práce. Místo toho, aby je povzbudili, tak na ně sprostě křičí a nadávají jim. Bohužel na tribunách máme i takové fanoušky. Kdybych zveřejnil platy hráčů, tak se budou tihle fanoušci divit. Kdyby šli mladí na brigádu, tak si vydělají více. Kluci věděli, že rozpočet je malý a cením si těch, kteří za Dynamo chtěli i tak hrát. Finančně tady mají podmínky spodní části druhé ligy.

Budete v zimě posilovat?
Chtěl bych tým doplnit o jednoho nebo dva zkušené fotbalisty a zároveň jednoho nebo dva mladé hráče. Uvidíme.

I na jaře ale chcete pokračovat s mladými v sestavě, ne?
Ano. Ale chci kolem nich vytvořit tu kostru ze zkušených hráčů. Pak věřím, že to půjde. Byla by hloupost si projít negacemi a dalšími problémy a pak se na tuhle cestu vykašlat. Chce to čas a mladí se pak mohou chytnout. A kdo ví… Jednou mohou hrát ligu v top českém klubu. Ve velkém fotbale je to i hodně o psychice. Když to ustojí, tak se někteří mohou vypracovat vysoko. Rozhodně nechci, aby přišlo pět pětatřicetiletých hráčů, kteří tady budou půl roku na hostování a budou zabírat místo mladým. Poslední podzimní kolo v Opavě ukázalo, že na to mají. Byli jsme lepší, jenže jsme neproměnili šance. Na beku hrál Vaněk, hrál Řezáč. Wermkeho všichni odepisovali, ale ti kluci tam zahráli skvěle a mají v sobě potenciál. Tam to dokázali. Troufnu si tvrdit, že to vidí i ligové týmy, protože se mě na ně ptají.

Hrozí tedy v týmu odchody?
Nějaký pohyb bude. Máme tu v tuto chvíli pár nadbytečných, kteří asi odejdou.

Ze zkušených hráčů by měli zůstat všichni?
Zájem odejít projevil Linhart. S manažerem mi řekli, že nechce prodloužit smlouvu a chce odejít. Respektuji to. Otázka pak ale je, kam půjde. Nabídka zatím není.

Spekulovalo se o prodeji celého klubu. Rozebírala se na valné hromadě i tato možnost?
Náznaky běhají kolem pořád, ale jsou to věci akcionářů. Nic o tom nevím. Myslím si, že nikdo solidní ale s nabídkou není. Neviděl jsem nikoho, kdo by racionálně přišel a klub chtěl. 

Štítky Martin Vozábal, valná hromada, SK Dynamo České Budějovice, trenér, Drbna.cz, rozpočet, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vozábal jednal s akcionáři Dynama. Klub bude i na jaře hrát s mladými  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.