Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pavel Vtelenský: Poskytujeme lidem zábavu na téma erotika

Lidé se chtějí bavit a mnozí z nich hledají vyžití na internetu, který poskytuje rozličné množství způsobů pro zkrácení dlouhé chvíle. Někoho baví vláčky a někoho třeba erotika, a právě pro takové lidi založil v roce 2003 Budějčák Pavel Vtelenský (32) s kamarádem ze základní školy Davidem Dvořákem web amatéři.cz, který je tvořen zejména obsahem přidávaným samotnými uživateli a funguje dodnes.

Jak vůbec člověka napadne založit si erotický web s amatérským obsah?
Ve světě už něco podobného bylo a mně se to líbilo. V Čechách už taky podobný web fungoval, ale nebyl tak dobrý, tak jsem si říkal, že bychom to mohli udělat lépe.

Jak se na obor vašeho podnikání dívají přátelé nebo rodina?
Já už to dělám hodně dlouho a zatím jsem se nesetkal s nějakým vyloženě negativním názorem.

Ani třeba v začátcích?
To jsem byl hodně mladý, takže to bylo naopak super. Nikdy jsem o tom ale vlastně nepřemýšlel, že by mě někdo odsoudil. Třeba někdo jo, ale nikdy jsem se nesetkal s tím, že by mě někdo neměl rád kvůli tomu, že dělám to, co dělám. Amatéři jsou prostě stránka, která poskytuje lidem zábavu, akorát ta zábava je na téma erotika. Není to nic jako, že bych prodával holky nebo podobné věci. S tím nemám nic společného. Je to vyloženě na bázi internetu.

Ze začátku byl web založený jen na výměně fotek…
To je pořád, akorát se časem doplnily další funkce jako videa, seznamka, chat a podobně. Ze začátku ale šlo především o to rozesílání fotek.

Jaké funkce tedy má web v současné době?
Fotky, videa, seznamka a také nějaké blogy, povídky, chat a magazín. Ale to není úplně to gró. Nejvíc jsou to pořád fotky, videa, seznamka a chat spojený s videochatem.

Všechno je to uživatelský obsah?
Přesně tak, všechno včetně třeba povídek a blogů si tvoří uživatelé.

Jaký máte na webu datový provoz?
Datový provoz jsem nikdy moc neřešil, ani mě to moc upřímně nezajímá. Jsou to ale řádově terabajty za měsíc, přesně to ale z hlavy nevím.

Mnohem důležitější je pro vás zřejmě počet návštěvníků…
Přesně tak. Tady se pohybujeme nad hranicí tří milionů unikátních vstupů za měsíc. Je to ale trochu sporné, protože díky mobilním zařízením se nějaká návštěva přidává. Počet vstupů ale stále roste, protože dnes už má hodně lidí tablet nebo mobil a na internetu je teď každý. Nepotřebujete vlastně ani počítač.

Máte představu, kolik procent lidí Amatéry navštěvuje z mobilu?
Přesně to úplně nevím, ale je to kolem třiceti procent z mobilních zařízení.

Plánujete mobilní aplikaci?
Mobilní aplikaci už máme, ale ještě jsme ji nepustili. Pokračujeme ve vývoji a počítám s tím, že každým dnem ji pustíme do světa, aby nám mohli uživatelé dávat zpětnou vazbu, co vylepšit nebo změnit.

Amatéři mají i další jazykové verze. Jaký je podíl zahraničních návštěvníků?
Zahraniční je samozřejmě o dost slabší, ale teď jsme dělali novou verzi webu, abychom právě mohli do zahraničí jít a být tam lepší a lepší. V současné době to nejsou závratná čísla, ale objeví se tam i řádově tisícovky návštěv ze zahraničí za měsíc. Na tom už se dá stavět.

Předpokládám, že jsou to především okolní státy…
Zatím se soustředíme na evropské země. Hlavně Rakousko, Německo a Polsko. Slovensko nepočítám, protože to beru jako samozřejmost. Je to ale i Francie, Itálie, Španělsko a Portugalsko. Pak samozřejmě máme na webu i angličtinu, což neznamená jen Velkou Británii, ale i další země.

Dotkli jsme se nové verze webu. Je tam nějaký zásadní rozdíl oproti té staré?
Rozdíl tam je. Mně osobně se nová verze líbí víc, je přehlednější, i když je to změna a uživatelé si musí trochu zvyknout. Jsou tam nějaká vylepšení, ale nejde o nějaké zásadní změny. Jde spíše o věc systému, kdy ten nový nám otevírá další možnosti. Změnila se poměrně dost i grafika stránek. Nejzásadnější je to, že díky novému systému má web i mobilní verzi, což dříve nebylo. Vývoj bude ale pokračovat.

Přejděme k ekonomické stránce. Na čem Amatéři vydělávají?
Lidi platí za nějaké VIP funkce. Pak samozřejmě taky inzerce.

Nejsou někteří inzerenti ostýchaví před erotickým serverem?
My máme jen inzerenty z erotické oblasti, takže tam je to jedno. Bohužel ale tito inzerenti platí menší částky, než by například platilo O2. Ti ale do erotiky bohužel asi nikdy nepůjdou.

Setkáváte se i třeba s tím, že někdo zneužije fotky z Amatérů?
Setkáváme se s tím a řešíme to pak i s policií. Vzhledem k naší velikosti už tak jeden případ týdně řeším. Nejde tam tolik o to zneužití fotek, ale teď třeba řeším pedofily. To jsou věci, se kterými samozřejmě nesouhlasím.

Blokujete často účty uživatelů, kteří se nechovají správně?
Určitě. Lidi často chtějí někoho poškodit. Je to ale všude jinde, například i na Facebooku. Pokud najdu něco, co není v pořádku, tak účet samozřejmě zruším a snažím se nějak uživatele zablokovat. Pořád je to internet a možností je tam spousta. Hodně lidí si myslí, že je to anonymní, ale to by člověk musel být hodně dobrý, aby se schoval. Není to tak, že nejde vysledovat, kdo na jaké stránky chodí. Řekl bych, že kdo si tohle myslí, tak ať už si to nemyslí.

Máte tedy v Čechách vůbec nějakou konkurenci?
Tak nějaká konkurence se najde, ale v tuhle chvíli se spíš díváme do zahraničí. Samozřejmě vnímáme to, že ve světě jsou weby, které jsou nám nějakým způsobem podobné, a my bychom chtěli být lepší.

Když jste začínali s webem, tak v Čechách se ještě vůbec nevědělo o Facebooku. Jak nástup této sociální sítě ovlivnil Amatéry?
Nás neovlivnil vůbec. Facebook je přece jen taková ta slušná sociální síť, my jsme ta erotika, takže to jde úplně mimo nás. Profil máme, ale nepropagujeme ho, protože Facebook sleduje, kdo na ty stránky chodí a pak je různě doporučuje. My naše uživatele chceme držet v nějakém bezpečí.

Na Amatérech působí většina lidí anonymně. Máte ale alespoň představu, jaká věková skupina používá web nejčastěji?
Samozřejmě je to 18 a více, ale jestli je to dvacet až třicet, nebo třicet až čtyřicet, to nevím. Můj vnitřní odhad ale je, že to budou nejvíc lidé okolo třiceti let.

S nahotou skončil časopis Playboy, protože média jsou jí zahlcená. Nebojíte se, že lidé ztratí o nahotu zájem úplně a přestanou chodit i na váš web?
Playboy má problémy právě kvůli takovým serverům, jako jsme my. Je to ale dané těmi technologiemi. Ti, kteří začali dávat nahotu na internet, vlastně nabídli lidem jiný způsob, než si koupit časopis.

Určitě web kontrolujete. Nevadí vám sledovat nahotu cizích lidí?
Člověk na to kouká každý den, ale za těch pár let už mu to přijde normální. Spíš bych naopak řekl, že pak má takový nadhled. Neřeší nějaký stud a podobně.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky erotika, Internet, zábava, David Dvořák, Facebook, Česko, nahota, časopis, seznamka, Playboy, Itálie, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Vtelenský: Poskytujeme lidem zábavu na téma erotika  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.