Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Specialistka Evropské oční kliniky Lexum je kapitánkou hokejového družstva

PR článek

S nadsázkou se dá říct, že její střelecké pokusy budou vždycky mířit do černého. Specialistka Evropské oční kliniky Lexum v Českých Budějovicích Kateřina Zenklová je totiž optometristou a měří lidem refrakční vady v rámci vstupních vyšetření před očními operacemi. Zároveň je však kapitánkou ženského hokejového týmu HC Dračice, který vznikl v roce 2014 v Hokejovém Centru Pouzar.

Co vlastně dělá optometrista a jak se liší práce optometristy v optice a na specializované oční klinice?
Optometrista se zabývá měřením refrakčních vad (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, vetchozrakost) a provádí screening případných očních patologií. V oční optice provádí optometristé zejména měření dioptrií pro následné vyhotovení brýlí a aplikaci kontaktních čoček. Na oční klinice se tímto zabýváme spíš okrajově. Hlavní náplní naší práce je měření refrakce a další specializovaná vyšetření v rámci vstupních vyšetření před očními operacemi, například k odstranění dioptrií nebo šedého zákalu.

Proč je důležité podrobné vyšetření zraku, například před laserovou korekcí zraku?
Laserová operace je nevratný zásah do oka, proto je zde podrobné vyšetření zrakových funkcí a jejich případných patologií zásadní. Na naší klinice každému operačnímu zákroku, včetně těch laserových, předchází důkladné vstupní vyšetření. Součástí tohoto vyšetření je mimo jiné několik přístrojových vyšetření (například refrakce, nitrooční tlak, aberace vyšších řádů, biometrie oka), zjištění optimální korekce pro perfektní vidění do dálky i do blízka, zjištění vzájemné souhry obou očí, zjištění případného šilhání nebo vyšetření očního pozadí a ostatních struktur oka. Jednotlivá vyšetření tak skládají mozaiku, jejímž výsledkem je ucelená informace o stavu pacientova vidění. Díky tomu pak lékař může zodpovědně zvolit pro pacienta nejvhodnější typ operace, případně navrhnout jiný postup řešení pacientových obtíží. 

Jak může člověk poznat, že se mu zhoršuje zrak? Může to nějak sám doma vyzkoušet, než vyrazí za odborníkem?
Zhoršení zrakové ostrosti spojené s refrakční vadou člověk většinou pozná při každodenních činnostech. Nejčastěji si pacienti stěžují na to, že nerozeznávají obličeje na ulici, nevidí ukazatele na silnici nebo titulky v televizi, v případě vetchozrakosti pak musí oddalovat text při čtení do blízka. Neřešená dioptrická vada se může také projevovat bolestmi hlavy, bolestmi nebo únavou očí, zhoršeným viděním za šera. Pokud lidé zaznamenají skvrnu před okem nebo deformaci obrazu, pozorovanou například jako pokroucení linií na dlaždičkách v koupelně, může se jednat o vážné poškození sítnice a je třeba neprodleně vyhledat lékaře. 

Slyšel jsem, že jste našla zalíbení i v hokeji? Jak se k němu dostane optometrista?
Ono to bylo naopak. Ženský hokej jsem poznala v šestnácti letech, kdy jsem strávila rok na střední škole v Minnesotě. Tam jsou školní dívčí týmy běžné v každém menším městě. Po návratu jsem si našla tým ve Veselí nad Lužnicí, který však po dvou letech skončil a s tím na dlouhou dobu i ženský hokej v jižních Čechách. U hokeje jsem však s různou intenzitou vydržela a odměnou je mi teď působení v týmu HC Dračice. 

Působíte v týmu HC Dračice od začátku? Jak se za rok tým posunul?
Tým vznikl na podzim roku 2014 na popud vedení Hokejového Centra Pouzar a já působím v týmu od jeho začátku. S předchozími hokejovými zkušenostmi je nás v týmu jen několik, většina holek byly úplné začátečnice, některé se zkušenostmi například z pozemního hokeje. Začínaly jsme bez výstroje s úplnými základy bruslení a ten posun dopředu je na první pohled viditelný ve všech aspektech. Pod vedením zkušených trenérů jsme se staly týmem, který po roce a půl může hrát vyrovnané zápasy se zkušenými ligovými týmy. 

V České republice již funguje liga žen. Kdy může být váš tým konkurenceschopný tak, aby se do ní zapojil?
Myslím si, že náš tým je po herní stránce konkurenceschopný i v současnosti. Navíc plánujeme nábor nových děvčat, abychom vytvořili B-tým, a tím si vytvořili zálohy v případě nemocí nebo mateřských dovolených, se kterými se musí počítat v každém ženském týmu. Je na nás, abychom se dohodli, kolik času jsme hokeji ochotni věnovat. Ligové zápasy se hrají každý víkend a jsou rozesety po celé republice, což znamená obětovat jeden den z každého víkendu. Náročnější by to bylo i po finanční stránce, proto by bylo nezbytné najít sponzory. 

Jak je náročné dát dohromady vaši práci a hokej?
Moje práce se omezuje na pevnou pracovní dobu pět dní v týdnu, takže i volný čas se dá dobře naplánovat. Hokejové tréninky máme dvakrát týdně, což se dá dobře skloubit i s dalšími aktivitami a koníčky, jako je například cestování, lyžování nebo jízda na kole a kolečkových bruslích. 

Co čeká Dračice v následujících týdnech a měsících?
Vyvrcholením naší hokejové sezony byl turnaj Dragon Cup, který se uskutečnil 9. dubna v Hokejovém Centru Pouzar. Nicméně naše tréninky pokračují do konce června a možná si je zpestříme nějakým přátelským utkáním. Také ještě proběhne již zmiňovaný nábor nových hráček. Přesný termín ještě nemáme, ale pokud má někdo zájem rozšířit naše řady, tak by měl sledovat internetové stránky našeho týmu nebo Hokejového Centra Pouzar, kde budou termíny zveřejněny. Poslední společnou akcí před prázdninami pak bude (již druhé a tudíž tradiční) splouvání Vltavy. 

Proběhlo mistrovství světa v ledním hokeji žen. Sledovala jste výkony českých reprezentantek?
Na rozdíl od některých holek v týmu nesleduji nijak intenzivně naši ligu ani NHL, ale účast české reprezentace na MS v Kanadě určitě za pozornost stála. Sledovala jsem spíš výsledky než výkony jednotlivých hráček a šesté místo ve světové konkurenci je skvělým umístěním.

Foto Jan Luxík

Štítky hokej, klinika, refrakční vada, Madeta Motor České Budějovice, National Hockey League, Mistrovství světa v ledním hokeji, Minnesota Wild, Kanada, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Specialistka Evropské oční kliniky Lexum je kapitánkou hokejového družstva  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.