Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Ivo Táborský: Pět zápasů jsem hrál tužku. Před penaltou jsem vycítil, že to můžu zlomit

Domácí výhrou 2:1 nad týmem Ústí nad Labem v 6. kole Fotbalové národní ligy si černobílé Dynamo udrželo neporazitelnost a zároveň pojistilo vedoucí příčku v tabulce. Skóre otevřel z penalty jednatřicetiletý záložník Ivo Táborský, pro něhož to byl první gól v sezoně.

Velká chvíle největší letní posily Dynama nastala v 18. minutě. Ivo Táborský si postavil míč na značku pokutového kopu po předchozím faulu ústeckého kapitána Jana Peterky na Adriána Čermáka (ten rovněž připutoval ke břehu Vltavy letos v létě, pozn. autora). Zkušený exekutor si počkal na pohyb brankáře Mariána Tvrdoně a levačkou rozvážně nasměroval balon do odkryté části branky. „Nebylo to nijak moc umístěné, ale věděl jsem, že to tam procpu,“ ujišťoval po zápase.

V předchozích utkáních zajišťovali střelbu pouze Richard Kalod a Jindřich Kadula, který se trefil rovněž proti Ústí po dvou minutách pobytu na trávníku, když vystřídal Richarda Kaloda. Teprve třetím zakončovatelem se stal Ivo Táborský. „Pět zápasů se mi nedařilo, jak bych si představoval. Popravdě řečeno, hrál jsem úplnou tužku. Měl jsem jednu asistenci. Přitom nároky na mě tady byly asi jinačí a trošku jsem se tím svazoval. Když rozhodčí pískl penaltu, vycítil jsem příležitost, že to můžu zlomit,“ vyprávěl s krůpějemi potu na čele.

Vedení Dynama angažovalo slávistického odchovance i proto, že se velmi dobře zapsal během předchozích dvou působení v dresu Dynama (v sezoně 2005 – 2006 výrazně přispěl k návratu do 1. ligy). Hráčův příchod z Teplic provázela velká očekávání a je pravda, že úvod letošní FNL ho nezastihl v ideální formě. „Na penaltu jsem si ale věřil a šel jsem si hned pro míč. Doufám, že mi věřili i kluci. Dobře to dopadlo a snad mi to pomůže. Jenom škoda, že jsme si zápas trošku zkomplikovali v závěru,“ ohlížel se krajní záložník za pátečním večerem.

Obrana funguje výborně

Od 75. minuty se Budějovičtí těšili z dvougólového vedení, ale jejich optimismus zchladili hosté o devět minut později korigujícím zásahem. „Je to blbé dostat gól takhle před koncem. Na druhou stranu ale ze strany Ústí nebyl tak extrémní tlak, že bychom se tolik museli bát o výsledek. A hlavně naši kluci vzadu jsou fantastičtí. Opticky to možná chvílemi vypadá, že nás soupeř přehrává, ale v podstatě hraje jenom po vápno, protože naše obrana funguje výborně. Musím to zaklepat. Doufám, že to takhle bude pokračovat,“ vyslovil přání spojené s poklonou spoluhráčům v zadní linii.

Trenéři vystřídali Iva Táborského v 90. minutě (nahradil ho Jiří Bezděka, pozn. autora), což se zpravidla dělá pro hráče za odměnu, aby si užili potlesk při odchodu ze hřiště. „Tak slavné to zase nebylo,“ bránil se vyzdvihování své role. „Když trenéři chtěli střídat, tak jednoduše sáhli na kraj zálohy, aby nezasahovali do středu pole a nenarušili plynulost hry,“ našel si Táborský vlastní vysvětlení pro přesuny v sestavě (krátce předtím ještě Roman Wermke střídal Jakuba Peška, pozn. autora).

Herní projev Dynama s přibývajícími úspěchy získává na jistotě a hráčům roste sebevědomí. „Vůbec se nám nedařilo v zápasové přípravě před sezonou. Udělali jsme si společné sezení a hledali, co je špatně. Kdyby nám někdo řekl, že budeme mít po šesti kolech čtrnáct bodů, asi bychom si ťukali na čelo. Před zápasem proti Ústí nás trenér nabádal, ať si vážíme té situace, ve které se nacházíme, a ať to bereme s pokorou. Myslím, že jsme podali kvalitní výkon a vyhráli jsme zaslouženě,“ uzavřel Ivo Táborský svoji rekapitulaci.

Autoři | Foto Jan Škrle

Štítky Ivo Táborský, SK Dynamo České Budějovice, FK Ústí nad Labem, 2. česká fotbalová liga, Adrián Čermák, Richard Kalod, FK Teplice, Vltava, Jakub Pešek, Jiří Bezděk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivo Táborský: Pět zápasů jsem hrál tužku. Před penaltou jsem vycítil, že to můžu zlomit  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.