Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chceme vrátit Dynamo tam, kam patří, říká odhodlaně trenér David Horejš

V sobotu zakončilo českobudějovické Dynamo podzimní část druhé nejvyšší české soutěže. Po remíze s Vítkovicemi mají Jihočeši na kontě 31 bodů a jsou v blízkosti postupových příček. Trenér Českých Budějovic David Horejš je tak maximálně spokojený. „Oproti loňskému roku jsme udělali obrovský posun. Dynamo si první ligu zaslouží, ale postup není priorita,“ prozrazuje devětatřicetiletý kouč.

Podzimní část Fortuna národní ligy je u konce. Předpokládám, že vaše hodnocení bude pozitivní.
Stoprocentně! S celou podzimní částí musíme být spokojení. To samé platí o předváděné hře. Myslím, že jsme oproti loňskému roku udělali ohromný posun jak výsledkově, tak herně. Jsem rád, že jsme splnili cíle, které jsme si před sezonou dali. Myslím, že nad očekávání. Určitě se nám to podařilo i díky tomu, že se nám během léta podařilo kádr výborně doplnit. Myslím, že zápasy, které jsme tu divákům předvedli, tak se musely líbit. Ze sedmi domácích utkání jsme uhráli plný počet bodů. Takže opravdu hodnotím podzim velice úspěšně. Jediná kaňka na probíhající sezoně je nezájem diváků na domácích zápasech.

Kdyby vám někdo před sezonou řekl, že vyhrajete všechny domácí zápasy, věřil byste mu?
Minulou sezonu jsme domácí zápasy nezvládali. Chtěli jsme to změnit. Změnit hru. I kvůli sponzorům a divákům. Chtěli jsme být dominantní. Aby lidi viděli, že i když se nedaří, tak že tam kluci nechají všechno. A to se potvrdilo. Myslím, že ve většině domácích zápasů jsme předváděli pěkný fotbal a soupeře jsme přehrávali. Samozřejmě byly pasáže, kdy jsme to prostě museli ubojovat. Právě v těch momentech do toho kluci vložili srdce a ukázali charakter. To bylo vidět například v posledním domácím zápase se Žižkovem. S tím, co jsme doma předvedli, jsme maximálně spokojení. Jediné, co nás mrzí je, že nechodí lidi. Pak přijdou a někteří ještě nadávají. Za to, co tu kluci udělali, si něco podobného nezaslouží.

Čím si vysvětlujete nezájem diváků?
Nevím, čím to je. I když se ale podíváme na první ligu, tak diváci ubývají. Byl jsem zvyklý, že na Dynamo chodili věrní diváci. Dynamo mělo dřív špatný zvuk, ale my se snažíme, aby to bylo lepší. Pro mě je zklamáním i ten poslední domácí zápas. Vím, že to bylo v televizi a blbý termín, kdy lidi byli ještě v práci. Ale kluci tu předchozích šest zápasů odehráli naprosto perfektně. Ačkoliv se v prvním poločase nedařilo podle představ, tak jsem slyšel od těch 500 diváků nadávky. V tu chvíli mi bylo kluků hrozně líto. Nechápal jsem to. Místo toho, aby byli lidi rádi, že se můžou jít podívat na kvalitní fotbal, tak... Nechápu to.

Nedemotivuje to i kluky samotné?
To určitě ne. My jsme se o tom bavili. Víme, že tady to takhle je. Zažil jsem to i já, i když tenkrát chodilo víc lidí. Víc se tady nadává, než fandí. Lidi se chytnou za stavu 1:0 a pak když je konec. Kluci to vnímají a jsou na to zvyklí. My jsme na tom v podstatě teď jako Baník Ostrava, ale ten má oproti nám jednu velkou výhodu. Když hrají domácí zápasy, tak je tlačí sedm tisíc diváků a ven je jezdí podporovat také obrovské množství. My když jedeme ven, tak jedou tři nebo čtyři kluci. Ale zaplaťpánbůh za ně. Jsem rád, že tu máme alespoň takový kotel, jaký tu je. Věrných fanoušků si hodně moc vážíme. Zdravé jádro se nás snaží pořád podporovat a za to jim patří obrovský dík. To jsou opravdoví srdcaři. Ale ostatní lidi? To je pro mě obrovské zklamání a ostuda.

Pojďme se vrátit k výsledkům. Co venkovní zápasy? Několikrát přišla ztráta v posledních minutách.
Je to tak. Doma jsme to vždy zvládli. Soustředěnost byla do poslední minuty a my třeba o gól vyhráli. Co se týče venkovních zápasů, tak jsme se chytli hned prvním zápasem v Třinci, kde jsme dokázali vyhrát. Ze začátku sezony jsme měli venkovní zápasy dobře rozehrané. Ať to bylo ve Varnsdorfu nebo v Sokolově. Ve Varnsdorfu nám nebyl uznán jasný gól, v Sokolově jsme vedli 1:0 a v 80. minutě jsme měli kopat penaltu. Měli jsme tam ještě nějaké šance, ale ty jsme bohužel nedali. Pak přišel trest. Byl to tak první zápas, který jsme v poslední minutě ztratili. Myslím, že jsme víc bodů z venku nepřivezli kvůli tomu, že jsme nebyli tak efektivní ve finální fázi. To bylo i v posledním zápase ve Vítkovicích. Chyběla nám tam produktivita. Šance jsme si dokázali vytvořit, ale nedokázali jsme vstřelit rozdílový gól. Teď jsme šli od půlky dvakrát sami na branku a druhý gól jsme nepřidali. Měli jsme na to, abychom z venkovních zápasů přivezli víc bodů. V mužstvu máme mladé hráče, takže je to dáno i určitou nezkušeností.

Vaší doménou byla na podzim hlavně obrana. Inkasovali jste pouze 11 branek a máte tak druhou nejlepší obranu v soutěži. Byl váš záměr hrát hlavně ze zabezpečené obrany?
Je to tak. My už jsme loňské jarní zápasy neodehráli špatně. Ať už zápas s Karvinou, Sokolovem nebo Varnsdorfem. S Karvinou jsme odehráli krásný zápas, ale dostali jsme čtyři góly. Věděli jsme, že na tohle se musíme zaměřit. Nebylo to pouze o obranné čtveřici, ale o práci celého týmu. Chtěli jsme mu dát jinou tvář. Hledali jsme tak vhodné hráče pro doplnění. Potřebovali jsme přivést jednoho zkušeného stopera, který bude mít dirigentské schopnosti a kluky potáhne. To se nám Ondrou Šourkem podařilo enormně. Pak jsme chtěli mančaft doplnit tak, aby byl pracovitý, měl charakter a kvalitu. Starší hráči jsou doplnění mladými. Přivedli jsme Adriana Čermáka, zůstal tu Patrik Čavoš. Na hru dozadu jsme se snažili zaměřit i v přípravných zápasech, proto jsme hráli spoustu těžkých zápasů s ligovými týmy. Ačkoliv jsme výsledky v přípravě neměli, tak nám to ukázalo mezery, které jsme měli. Snažili jsme se na tom pak pracovat v tréninku. Zápas se hraje na góly a pro nás je důležité je hlavně nedostávat. Ze začátku soutěže jsme góly skoro nedostávali, nějaké jsme dali a tým se dostal do pohody. Hrálo nám celé mužstvo, výborně chytal Kříža (Zdeněk Křížek, pozn. autora), který má nejvíce nul v celé soutěži. To nám udělalo spoustu bodů. Nemůžete totiž v každém zápase dát tři góly a čekat, že vyhrajete 3:2. Obrana si sedla velice dobře a celý podzim předváděli nadstandardní výkony.

Letos to také vypadá, že máte vyrovnaný kádr a kdokoliv z lavičky může zápas rozhodnout.
Šířka kádru nám chyběla teď ve Vítkovicích. I když samozřejmě nechci snižovat výkon kluků, co naskočili. Sestava se nám nějak ustálila, ale my jsme stejně věděli, že s tím můžeme kdykoliv hnout. Jestli seděl na lavičce Jindra Kadula, Jakub Pešek nebo Roman Wermke, tak jsou to kluci kreativní směrem dopředu, a když jsme je tam dali, tak jsme věděli, že hru můžeme změnit. To se potvrdilo například i v zápase s Žižkovem. Jindra Kadula nám rozhodl asi dva nebo tři domácí zápasy. A když přišel Jindra Kadula s Kubou Peškem do zápasu s Žižkovem, tak to neskutečně rozhýbali. Tím, že jsme měli kvalitu i na lavičce, tak jsme dělali body. Není to pouze o jedenácti hráčích, ale o celém kádru. Samozřejmě ale kádr budeme chtít ještě doplnit.

Jste blízko postupovým příčkám. Mluvíte o postupu v kabině?
Neřekl bych, že mluvíme o postupu. Před sezonou jsme si dali cíl, že chceme hrát co nejvýše. Do nějakého pátého nebo šestého místa. Máme nastavené nějaké priority, které ženou dopředu jak kluky, tak nás jako trenéry. Myslím, že do Budějovic první liga patří. Jestli to bude letos, za rok, nebo za dva, to je věc i formy a toho, jak se nám bude dařit na jaře. Chceme ale hrát tak, jak jsme hráli na podzim. Na co to bude stačit, to uvidíme po třicátém kole. Chceme se o to rvát až do posledního kola, ale určitě to není priorita, jako třeba pro Baník nebo Olomouc. Ty mají jiné cíle i vzhledem k rozpočtu a možnostem. Zázemím, tradicí a vším okolo chceme vrátit Dynamo tam, kam patří. V neposlední řadě si myslím, že tohle by mělo být to gró, které kluky požene a motivuje. To, aby jednou hráli první ligu.

Půlka sezony je zá vámi. Mají už hráči volno?
Ještě budeme tři týdny trénovat. Ale jsou to úplně jiné věci, abychom kompenzovali pohyb a zátěž. Máme zařazený beachvolejbal, hokej nebo hokejbal. Chceme, aby to bylo zábavné. Kluci musí taky vypnout. Ale ještě prostě chceme, aby tu tři týdny byl pohyb. Víkendy ale mají kluci volné, aby si užili rodiny. Osmého prosince se rozejdeme na vánoční svátky, aby si je kluci v klidu užili, načerpali síly a třetího ledna byli připraveni na přípravu na jaro.

Budete kádr doplňovat?
Prvně musím říct, že jsme měli štěstí, protože se nám vyhýbala zranění, což tady nebývalo zvykem. Měli jsme pouze pár nemocí. Jinak jsme mohli hrát poměrně v kompletním složení. Někdo nám maximálně vypadl pro karty. Je to i dobrá vizitka celého realizačního týmu, kterému patří také obrovský dík. Doktoři, maséři, fyzioterapeuti. Ti se o kluky perfektně starali. Doplnit kádr ale chceme a máme vytipované nějaké hráče. Chceme mít kádr ještě širší a hlavně ho chceme zkvalitnit. Chceme, aby kluci měli konkurenci a to je hnalo dál.

Na jaké posty?
Chceme, aby do každé řady přišel třeba jeden hráč. Máme je vytipované. Budeme ale také koukat na charakter, aby zapadli do našeho týmu. Po dlouhé době se tu totiž vytvořila super parta. Logicky tak chceme, aby se noví kluci do naší kabiny hodili. To jsme chtěli i po starších hráčích. Aby byli vzory pro ty mladé. A všichni to do puntíku splnili. Ríša Kalod, Zdenda Křížek, Klesič (Michal Klesa, pozn. autora) nebo Tábor (Ivo Táborský, pozn. autora).

Budete zapojovat i hráče z juniorky a dorostu?
Z juniorky tu kluky máme. Juniorka nemá tak široký kádr. Kluci s námi chodí trénovat. V přípravě ale určitě dostanou prostor minimálně dva kluci z U19. Nechci ještě říkat kdo, protože hrají ještě soutěž, tak aby jim to nějak nezamotalo hlavu.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky David Horejš, soutěž, Vítkovice, České Budějovice, podzim, Sokolov, Varnsdorf, Žižkov, trenér, Karviná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme vrátit Dynamo tam, kam patří, říká odhodlaně trenér David Horejš  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.