Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Snad už mě taková pauza nikdy nepotká, doufá hokejista Jiří Novotný

Bojoval s mononukleózou. Tedy s nemocí, která skolila už nejednoho sportovce. Teď dohnala i hokejistu Jiřího Novotného, který už se však zapojil do přípravy na ledě. A netrénuje s nikým jiným, než s týmem ČEZ Motor České Budějovice. „Ještě potřebuju alespoň tři týdny přípravy,“ říká. Nemluvil ale pouze o své nemoci a formě. Zmínil se také o své budoucnosti nebo o šancích Motoru na postup.

Jak se cítíte po prodělané mononukleóze?
Cítím se hodně unavený. Byly to čtyři měsíce nic nedělání. Neměl jsem vůbec žádný pohyb. Nic. O to je návrat těžší. A já věděl, že to bude těžké. Proto mě těší, že mi budějčtí kluci povolili trénovat. Ještě se do toho samozřejmě dostávám. Potřebuju ale tak minimálně další tři týdny, abych se dostal tam, kde chci být.

Říkal jste, že jste téměř pět měsíců nemohl dělat nic. 
Tři týdny jsem strávil na lůžku v Rusku. Když jsem přijel do Česka, tak jsem také nemohl nic. Ani na krátké procházky jsem nemohl. To až postupem času a jelikož mám roční holčičku, tak jsem byl rád, že už můžu alespoň to. Jinak to bylo bez pohybu. O to to bylo těžší. Nemohl jsem se jít po ránu proběhnout, ale tohle období jsem musel ustát.

Co vám proběhlo hlavou jako první, když jste se o své nemoci dozvěděl?
Já hlavně nevěděl, co to pro mě znamená. Byl jsem v šoku, když jsem se dozvěděl, jak dlouho se s tím marodí. Myslím, že to je hrozné u každého člověka, ale u sportovce ještě víc, protože se pohybem živí. Navíc jsem byl ale také zklamaný. Nebyl jsem na mistrovství světa a za deset let jsem neměl nikdy tak dlouhou pauzu. Chtěl jsem se tak na následující sezonu co nejlépe připravit. Hlavně si odpočinout, protože za ty roky v reprezentaci to pořádně nešlo. Ale když mi řekli, že budu bez hokeje tak dlouho, tak mě to fakt vzalo.

Věděl jste, co všechno mononukleóza obnáší?
Pořádně ne. Pak jsem se dozvěděl, že to odnesou játra, a to je průser. Musíte tomu nechat volný průběh. Počkat, až se všechny hodnoty vrátí do normálu.

Teď už jste naprosto fit a plně trénujete?
Ano. Třetí týden trénuji s kluky na ledě. Mám i kondiční tréninky s Frantou Bombicem. S tím spolupracuji už čtvrtým rokem. Předtím, než jsem začal makat na ledě, tak jsem šel jenom do lehčí zátěže. Byl jsem se buď proběhnout na pásu, nebo venku.

Byla tohle vaše nejdelší pauza zaviněná zraněním nebo nemocí?
Určitě. Zaplaťpánbůh, nikdy jsem nebyl operovaný. Byly to vždycky jen naraženiny, koňary a otřesy mozku. Doufám, že už takovou pauzu nikdy nezažiju. Bylo to fakt hrozně dlouhé.

Jedete klasicky s týmem, nebo máte něco speciálního?
Ne, jedu klasicky. Nezasahuji jim do nějakých cvičení. Hlavně ne do těch předzápasových. Jinak ale jedu naplno.

Předpokládám, že kabina vás přijela úplně v pohodě.
Naprosto. Spoustu kluků tu znám. Ale samozřejmě jsem se prvně ptal vedení a pak pana Stavjani. Jsem rád, že můžu trénovat s takovým týmem, jaký tady je.

Jak to vypadá s vaší budoucností? V minulosti jste říkal, že pokud budete v Česku, tak v Motoru. Proslýchá se ale, že máte nabídky z Ruska a Švýcarska.
Mám nabídky z Čech, měl jsem i z Ruska, ale tam jsem musel být ihned fit, což jsem nebyl. Minimálně ty tři týdny tréninku mi chybí. Spíš to momentálně ale směřuju k Rusku. Říkal jsem však týmům z Čech, že to nechávám otevřené. Pořád totiž musím docházet na testy kvůli krvi. Až budu připraven, budu se cítit tak, že každému klubu, do kterého půjdu, pomůžu, tak se rozhodnu, kam jít. Ale teď sám nevím. Je to všechno otevřené. Nikomu jsem nic neslíbil.

Přesto... Kdybyste zůstal v Čechách, je prim Motor?
Samozřejmě, že mě to láká, když jsem teď pořád v kabině. Je tu skvělá parta. Navíc kluci v trénincích dřou, a tak je tu tréninková morálka na opravdu vysoké úrovni. Dělá se to tu teď fakt dobře a nebránil bych se tomu, abych zůstal. Nechci tady nic slibovat, protože nikdy nevíte, co vám život postaví do cesty. Já si osobně myslím, že ještě nejsem tak starý. Momentálně mám v hlavě to, že se chci pořádně připravit a o konkrétním angažmá zatím neuvažuji.

Co říkáte na aktuální výkony Motoru?
Nejsem překvapený. Když vím, jak s kluky pracoval během letní přípravy Franta Bombic, jak celý tým pod trenéry funguje, tak byla jen otázka času, kdy si to sedne. Jsou tu dobří hokejisté. Mají navíc skvělou fyzičku. Každý den to podporují, když dělají věci navíc. Slyšel jsem, že Kladno prý kluci přejeli nejen hokejovostí, ale hlavně fyzičkou. V dnešním hokeji to jinak nejde. Na jakékoliv úrovni.

Jak to vidíte s postupem?
Je to hodně těžké. Myslím, že postup v hokeji je jedna z nejtěžších věcí. Odehrát sezonu, potom play-off a pak baráž. Je to opravdu dlouhé. Letos jsou však kluci našláplí a myslím, že by to mohlo klapnout.

Po spoustě let jste chyběl na mistrovství světa. Předpokládám však, že v reprezentaci jste poslední slovo ještě neřekl.
Nikdy jsem neřekl nic konečného. S panem Vůjtkem jsem mluvil minulý rok před mistrovstvím světa a říkal jsem mu, že vím, že moje sezona nebyla úplně dobrá. Bylo to ovlivněné i zraněními. Odehrál jsem pouze polovinu z možných 56 zápasů. Měl jsem dva těžké otřesy mozku. Hned za sebou. Pak jsem toho měl plné kecky. Věděl jsem, že kdybych alespoň trochu mohl, tak bych rád jel. Kdyby mě trenér vzal. To mi pan Vůjtek nezaručil. Ale já věděl, že si chci také odfrknout a navíc se mi narodila malá dcera. Když jsem byl v Rusku, tak jsem ji navíc viděl asi všehovšudy tři dny za půl roku. To byla další věc, na kterou jsem přihlížel.

Autoři | Foto Lukáš Jakubec

Štítky hokejista, Jiří Novotný, nemoc, infekční mononukleóza, Rusko, Madeta Motor České Budějovice, Česko, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snad už mě taková pauza nikdy nepotká, doufá hokejista Jiří Novotný  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.