Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Café Klub Slavie: Fanoušci se mohou těšit na Monkey Business, Mig 21 či Mňágu a Žďorp

Fanouškům živých koncertů se může zdát, že Café Klub Slavie v Českých Budějovicích spí v lednu zimním spánkem. A vlastně je to svým způsobem pravda... Koncerty se zde rozjedou až v únoru. Více již v rozhovoru s majitelem Ottou Kovaříkem.

V lednu není na programu jediná živá kapela. Proč?
Protože v lednu nemá smysl živé koncerty pořádat. Lidé prostě nechodí. V únoru už se ale situace lepší. Začínáme hned první týden, kdy k nám přijedou Poletíme? Je to kapela, která u nás nikdy nebyla, takže se těším. Měli jsme je tu mít už na podzim, ale frontman byl nemocný, tak jsme koncert museli přesunout na letošní rok. Následuje Na stojáka, což je oblíbené vystoupení, které je už takřka vyprodané. Z hlediska velkých koncertů startujeme 18. února, kdy u nás zahrají Monkey Business. To už je klasika. Lidé nám někdy říkají, že točíme dokola stále stejný program. Na to je jednoduchá odpověď. Vyjmenujte mi deset českých kapel, které tady nebyly a které přilákaly tolik lidí, abychom zaplatili vše co musíme. Moc takových není, proto se vracíme k osvědčeným jménům, jako jsou Mig 21  či Mňága a Žďorp. Tyto kapely ve Slavii vystoupí v dubnu. Začátkem března dorazí Tata Bojs.

K tomu ale také někdo může dodat, že se jedná o kapely, které jsou často k vidění na festivalech...
To je pravda. Lidé mohou vyrazit na festivaly, kde kolikrát za více kapel zaplatí i menší vstupné. Jenomže atmosféra v klubu je úplně o něčem jiném. Nemluvě o tom, že na festivalech většinou kapely pálí jen své největší hity, zatímco v klubech mají upravené playlisty…

...a také je v publiku více skalních fans, tudíž více spřízněných duší.
Přesně tak. Za kapelou jdou skutečně lidé, kteří ji chtějí vidět. I když je pravda, že se vždycky najde tak deset procent návštěvníků, kteří přijdou, zaplatí vstup a pak celou dobu stojí na baru, kde chlastají a řvou. To moc nechápu.

Zmínil jste, že dorazí Mňága a Žďorp. Chystají něco speciálního?
Na podzim jsme je tu měli v rámci běžného turné, ale v dubnu přivezou svou novou desku Třínohý pes. Myslím si, že to je dobrý tahák...

Jak se klub z hlediska žánrů profiluje?
Jako mainstreamový pop/rockový klub. Nemá cenu jít třeba cestou metalu nebo coru, protože to je doménou Fabriky a tak dále. Chceme být mainstream, což ale není jednoduché. Velké kapely chtějí velké prostory a velké peníze. (úsměv)

Zkoušeli jste jít cestou dotací?
Na Central Park Slavie, což je náš letní festival, dotace od města využíváme. Ten festival už má velké jméno, je třeba ho dělat ještě větší a lepší.

Nabízí se otázka, zda by se klubu nevyplatilo organizovat menší kapely s menšími finanční nároky…
Náklady kolem jsou stejně vysoké. Zvuk, zázemí, ubytování pro muzikanty, jídlo... Vstupné můžete dát stovku, protože jinak lidé nepřijdou. Leda by si to kapely samy organizovaly. Co se vybere, je jejich. Jenomže do toho se jim nechce.

Central Park Slavie je zdarma... Není to pro vás kontraproduktivní? Pořádáte festivaly bez vstupného a pak chcete v klubu zaplatit.
Festival je koncipovaný tak, že na něm děláme věci, které bychom v klubu uspořádat nemohli. Lidé by na ně nepřišli. Děláme neobvyklé věci, které nás ale baví. Třeba na Android Asteroid přišlo vloni 800 lidí, v klubu by jich bylo tak 30. Nebo Lenka Dusilová... Ta do klubu přitáhne zhruba 100 lidí, ale venku se nedalo hnout.

Který žánr venku nejvíce táhne?
Těžko říct. Na androše přijdou mladší lidé, na Hutku zase starší. A když hrají Mustang Bluesride, kteří mají v repertoáru jen covery, je natřískáno. Festival je prostě multižánrový. V letošním roce máme opět pestrou dramaturgii, která je zhruba připravená už nyní.

Štítky hudební skupina, koncert, Mňága a Žďorp, festival, Monkey Business, Mig 21, České Budějovice, Poletíme?, Lenka Dusilová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Café Klub Slavie: Fanoušci se mohou těšit na Monkey Business, Mig 21 či Mňágu a Žďorp  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.