Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Třeboňský Anifilm zahájí Andersonův Psí ostrov a představí se svět 3D animace

Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v jihočeské Třeboni od 1. do 6. května a pro své návštěvníky a hosty opět připravil programy naplněné tím nejlepším ze světa animace. Letošní Anifilm zahájí loutkový film oceňovaného režiséra Wese Andersona a tím nastaví vysokou laťku pro celý festivalový program.

Doprovodný filmový program se v dalších dnech zaměří na několik témat. Jedna z jeho hlavních částí se bude zabývat fenoménem 3D počítačové animace, v rámci které se představí nejen současná tvorba, ale i reflexe celé její třicetileté historie. Anifilm také nikdy nezapomínal na televizní animovanou tvorbu, ale letos se jí věnuje opravdu důkladně – ve čtrnácti programových blocích představí to nejlepší ze současné světové tvorby pro děti i dospělé a většina z ní bude u nás k vidění úplně poprvé.

Psí ostrov Wese Andersona bude mít premiéru na Anifilmu

Na letošním Anifilmu jeho návštěvníky čeká velká animovaná událost – českou premiéru bude mít v Třeboni Psí ostrov, loutkový film uznávaného režiséra Wese Andersona, který posbíral již šest nominací na Oscary. A film přijedou do Třeboně představit jeho tvůrci.

Wes Anderson s hrdiny Psího ostrova

Hlavním tématem letošního festivalu je 3D animace

Trojrozměrná počítačová animace je přístup, který je mezi animačními technikami nejmladší. Její dominance, zvláště v oblasti celovečerní tvorby, ale v současné době ostatní přístupy zastiňuje. Je to zároveň technika, jež napomohla tomu, že animovaný film je nejpopulárnější ve své historii. Filmový program Anifilmu 2018 v několika specializovaných blocích připomene více než třicetiletou historii této techniky.

Na možnosti i limity techniky a esteticky vývoj, kterým prošla, poukáže i letošní program složený ze setkání s autory, jejich přednášek a prezentací. Rozsáhlejší masterclass pak povedou uznávaní specialisté či držitel Oscara za krátký animovaný film Ryan. Zasvěcený pohled na to nejslavnější studio a techniku, která ho proslavila, nabídne animátor Rich Quade, který pracoval v Pixar Animation Studios již od začátku 90. let na filmech jako jsou Toy Story: Příběh hraček, Úžasňákovi nebo Příšerky s.r.o.
Chris Landreth: Ryan

Panorama současné televizní animace

Anifilm vždy reflektoval televizní animaci. Ať už to bylo v rámci mezinárodní soutěže či doprovodných programů. V současnosti se ovšem cosi mění a podobně jako hraná seriálová tvorba pomalu zastiňuje tu filmovou, i televizní animace je čím dál více progresivnější. Anifilm se tedy rozhodl věnovat jí výraznější prostor. Ve čtrnácti programových blocích se tak představí to nejlepší ze současné světové tvorby, z níž většina bude u nás k vidění úplně poprvé.

Zvláštní uvedení a bilance celovečerní tvorby pro děti i dospělé

Anifilm tradičně bilancuje animovanou tvorbu, která prošla českou distribucí za předchozí rok a přináší na plátna zajímavé současné celovečerní animované filmy. V letošním programu tak bude mít své místo například Hmyz, Pračlověk, pixarovská novinka Coco nebo populární hit loňského léta Já, padouch 3. Doplní je další, u nás zatím neuvedené pozoruhodné filmy Mutafukaz z Francie, nezávislý čínský snímek Have a Nice Day a další.

Tisková zpráva

Štítky animátoři, film, Anifilm, festival animovaného filmu, Třeboň, Wes Anderson, animovaný film, technika, historie, festival, Ceny Oscar, Chris Landreth, Pixar, Toy Story: Příběh hraček, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třeboňský Anifilm zahájí Andersonův Psí ostrov a představí se svět 3D animace  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.