Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Velký noční hlídač otevře na temelínské chladicí věži dvě obří oči. Zkouška klapla

Ochutnávka v podobě jednoho třicetimetrového oka byla k vidění včera, v pondělí 28. května, večer na jedné ze čtyř chladicích věží Jaderné elektrárny Temelín. Oko vykouklo v rámci zkoušky na příští týden, kdy Velký noční hlídač Milana Caise, otevře dvě oči na ostro. Unikátní projekt je součástí tradičního festivalu Umění ve městě.

Jedenáctý ročník sochařské výstavy Umění ve městě pořádaný městem České Budějovice a Flera Gallery se letos rozroste do dalších jihočeských měst a na neobvyklá místa. 

Velkou výjimečností letošního ročníku bude multimediální instalace Velký noční hlídač od Milana Caise, známého člena kapely Tata Bojs. Výtvarníka, jehož Velký noční hlídač rozzáří chladící věže temelínské elektrárny ve středu 6. června od 21:30 hodin. „Bude to silná video performance, která probudí k životu největší industriální sochy v jihočeské krajině,” říká iniciátor výstavy a sochař Michal Trpák.

Byť výstavní festival Umění ve městě potrvá od června do září, unikátní instalace bude na Temelíně svítit pouze dva dny, a to ve středu 6. a ve čtvrtek 7. června. Ale nonstop. Právě včera, v pondělí 28. května, večer organizátoři festivalu zkoušeli unikátní videomapping na temelínské dominanty. Seřizovali laserové projektory, tak aby příští týden vše klaplo a zájemci mohli obdivovat unikátní projekt.

ČTĚTE TAKÉ: VIDEO: Umění ve městě už nebude jen záležitostí Budějc, ale zavítá i na další jihočeská místa

Už samotná zkouška vzbudila velký zájem a tak lze předpokládat, že by mohlo být příští týden u Temelína pěkně živo. Organizátoři festivalu také proto informovali o akci policii, která bude situaci ve zmiňované lokalitě a době monitorovat, a v případě potřeby určitě zakročí. Ale jak sami pořadatelé říkají, nepředpokládají kolony na silnici a tlačenici přímo u elektrárny. „Multimediální Velký noční hlídač bude rozhodně nejlépe vidět z větší vzdálenosti," vysvětlují.

Autor Velkého nočního hlídače Milan Cais bude mít ve čtvrtek 7. června od 17:00 hodin vernisáž autorské výstavy v Galerii Mariánská a o hodinu později začne na českobudějovickém náměstí hlavní zahajovací večer celého festivalu. Po kapele Vees se tam představí hvězda festivalu, skupina Tata Bojs, právě  v čele s výtvarníkem a frontmanem kapely Milanem Caisem. Měl by u toho být i jeho Velký noční hlídač, který koukne na budějcké náměstí prostřednictví obrazovky. A kdo nestihne zajít ani na jedno místo, může mrknout na Budějckou Drbnu, která bude u toho, když Velký noční hlídač otevře své třicetimetrové oči.
 

Autoři | Foto Karel Šejhl

Štítky zábava, kultura, Umění ve městě, Temelín, oko, Velký noční hlídač, chladicí věž, České Budějovice, festival, umění, Milan Cais, výstava, hudební skupina, Jaderná elektrárna Temelín, Tata Bojs, Michal Trpák, projekt, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Velký noční hlídač otevře na temelínské chladicí věži dvě obří oči. Zkouška klapla  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.