Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Temelíně stočili první med. Složením i kvalitou je stejný jako med v obchodech

Čtyřicet pět kilo medu stočil před několika dny temelínský včelař Sergej Vlačiha. Medu se energetici dočkali jen měsíc poté, co v parku u svého Infocentra instalovali čtyři včelí úly. Do prodeje ale tento včelí produkt nepůjde, ČEZ ho chce využívat jako netradiční dárek z prostředí jaderné elektrárny a současně tím upozornit na čistotu provozu svého největší zdroje.

Oficiálnímu představení medu předcházela jeho radiační kontrola. Tu ČEZ prováděl ve své Laboratoři radiační kontroly okolí v Českých Budějovicích. „V půllitrových vzorcích jsme prováděli tak zvanou gamaspektrometrickou analýzu, což je analýza, která běžně slouží ke zjišťování přítomnosti radionuklidů ve vzorcích životního prostředí. Stejnou analýzu jsme provedli i na medu, který je běžně dostupný v obchodech. Výsledky obou jsou totožné a jsou menší, než je například radioaktivita banánu nebo kávy,“ představil metodu a závěr kontroly Marek Kurfiřt, vedoucí Laboratoře radiační kontroly okolí elektrárny Temelín.


První med temelínští vytočili měsíc poté, co ve své těsné blízkosti instalovali včelí úly. Foto: Marek Sviták

Podle včelaře, kterým je temelínský zaměstnanec Sergej Vlačiha, jsou v parku pro včely ideální podmínky. „Park je hodně rozkvetlý a včelám se tady daří dobře. První várka medu je akátová, až rozkvetou lípy, můžeme se těšit na lipový med,“ upřesnil Sergej Vlačiha.

Autoři | Foto Marek Sviták

Štítky Temelín, med, včelař, ČEZ, analýza, České Budějovice, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Temelíně stočili první med. Složením i kvalitou je stejný jako med v obchodech  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.