Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zjistění dTestu: V bezlepkových těstovinách je lepek

Lidem s celiakií nebo alergií na lepek způsobuje konzumace potravin z běžné mouky zdravotní potíže. Nakupují proto bezlepkové potraviny, které jsou obvykle dražší než ty obyčejné. Spotřebitelé oprávněně očekávají, že těstoviny deklarované jako bezlepkové nebudou lepek obsahovat. dTest otestoval přítomnost lepku v bezlepkových těstovinách a zjistil, že vřetena Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli obsahují jeho nadlimitní množství.

Ze široké nabídky těstovin si dTest posvítil na vřetena, která jsou běžně k dostání v českých obchodech. dTest nakoupil 23 druhů různých typů těstovin a podrobil je laboratorním analýzám. U tří vzorků těstovin označených jako „bez lepku“ laboratoř zjišťovala, jestli dodržely maximální hranici povolené koncentrace lepku, a to 20 mg/kg.

„K ověření nepřítomnosti lepku jsme použili biochemickou metodu detekující gliadin, což je jedna z frakcí lepku. U vřeten značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli s datem minimální trvanlivosti 5. 2. 2020 jsme odhalili koncentraci 55 mg lepku na kilogram výrobku, což je více než dvojnásobek bezlepkové limitní hodnoty,“ objasňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Spotřebitelům s bezlepkovou dietou doporučujeme vyhnout se tomuto výrobku“.

Osobám alergickým na lepek způsobuje jeho pozření alergické reakce, například bolest břicha, průjem nebo vyrážku. Pro celiaky je konzumace lepku z dlouhodobého hlediska ještě nebezpečnější. Lepek u celiaků vyvolává záněty střev, které mohou vést ke vzniku zhoubného nádoru.

Kvůli klamavému – a pro celiaky nebezpečnému – označení podal dTest podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Těstoviny značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli vyrábí v Rumunsku společnost S. C. Mills Europe a na český trh dodává Baltaxia a. s. Podle složení uvedeného na obalu produktu tvoří 100 % kukuřičná mouka, ve které by se lepek neměl vyskytovat. „Kde se lepek v kukuřičných vřetenech vzal, přesně nevíme. Způsobit to mohla nedokonale vytříděná surovina nebo se výrobek mohl lepkem ušpinit někde ve výrobním zařízení,“ zamýšlí se Hana Hoffmannová.

Kompletní výsledky testu těstovin přinese lednové vydání časopisu dTest. V něm se čtenáři dozvědí, které fusilli jsou opravdu bezlepkové.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky DTest, lepek, těstoviny, Sam Mills, celiakie, Státní potravinářská inspekce, BALTAXIA, Rumunsko

Zjistění dTestu: V bezlepkových těstovinách je lepek  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.