Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První dobrá fotka vznikla náhodou. Kámoška se mi svlékla cestou z party, říká Karolína Ryvolová

Je jen málo lidí, kteří neznají fotky od Karolíny Ryvolové. Její styl se u nás totiž moc nefotí. Málokdo by ale tipoval, že právě tahle svérázná holka stojí za někdy až pohádkovými fotografiemi. Kde bere inspiraci? A jak se vůbec k focení dostala?

Kdyby ses měla jít popsat několika slovy…co by to bylo?
Jsem prostě holka, trochu divná, fotografka, z Budějc. Asi budu kreativní a možná trochu lenivá, ale to není nic moc k chlubení.

Jak ses dostala k tomu, co fotíš? Nejsou to úplně typické fotky.
Tenhle styl jede spíš v zahraničí, u nás to moc není. Velké štěstí jsem měla v tom, že jsem to u nás začala fotit jako jedna z prvních. Vždycky jsem měla ráda alternativní styl. Nosila jsem gotický oblečení, mám ráda fantasy knížky, Harryho Pottera, Star Wars. Fotit jsem začala někdy ve dvaceti.

Vybavíš si nějakou svojí první dobrou fotografii?
Určitě. Teď už se mi samozřejmě nelíbí, ale tenkrát jsem z ní byla hrozně nadšená. Byla to fotka mojí kamarádky, kterou jsem vyfotila, když jsme se vracely z party. Ona se v té době pořád všude svlékala. Takže jsem jí vyfotila polonahou, když stála pod lampou a kouřila. Ta fotka se tenkrát dostala do výběru časopisu Instinkt nejlepších aktů z Česka.

Fotky Karolíny Ryvolové

Neděle, 10. března 2019, 21:23

Karolína při práci
Karolína při práci

Kde hledáš inspiraci?
Občas venku, když jdeš přírodou, vidíš hezký strom. Nebo třeba v knížkách. Taky sleduju hodně zahraničních fotografů. Nekopíruju, ale občas vidím fakt dobrou fotku, tak mě to inspiruje k vytvoření něčeho zajímavého.

A když už máš nějakou představu, jak by měla fotka vypadat, daří se ti to naplnit?
Mně se dost často stává, že vím úplně přesně, jak by ta fotka měla vypadat, ale ve výsledku pak vznikne úplně něco jiného. :D

Jakých ocenění si nejvíc vážíš?
Asi ambasadorství pro Megapixel.

Dá se říct, jak se proměnil tvůj styl fotografie od doby, kdy si začínala, a jaký je teď?
Ze začátku to byly hodně experimenty. Asi se to hodně posunulo z technického hlediska. Nakoupila jsem si kostýmy, mám prostě lepší možnosti.

Máš nějakou nejoblíbenější fotku?
Asi ne, mám ráda tu, kterou mám jako úvodní na Facebooku. Ale největší úspěch měla asi holka ve vodě.


Fotografie, se kterou sklidila Karolína asi největší úspěch.

Poznávají tě lidi na ulici? Určitě znají tvoji tvorbu, ale vidí za ní tebe?
Určitě ne. Jako když jsem na nějaké akci, tak to jo. Ale že bych šla a někdo řekl „Hele to je ona“, tak to ne. Spousta lidí když ke mně jde, vůbec neví jak vypadám.

Nemáš pocit, že ten styl, který fotíš, by měl třeba větší úspěch v Praze? Že bys měla víc pracovních příležitostí?
Nevím, možná jo, ale já to v Praze nemám ráda. Budějce jsou moje srdcovka. Miluju to tady a taky mám ráda Budvar. Osobně si myslím, že když někdo o to focení stojí, tak pro něj není daleko dojet si za mnou z Prahy nebo ze Slovenska. Nedávno jsem fotila paní, která za mnou přijela až ze Švýcarska.

Je něco, co bys nikdy nevyfotila?
No, já se většinou snažím, když přijde něco, co nechci fotit, to těm klientům rozmluvit a nějak jim rozumně vysvětlit, že už to třeba není tak moderní nebo, že je to klišé a bude lepší zkusit něco jiného. Nemám moc ráda klasické ateliérovky. S plastovým krbem a vázou květin.


Karolínina nejoblíbenější fotka.

Myslíš, že je v téhle branži velká konkurence?
Jo, určitě. Zvlášť v Čechách, kde je fotograf skoro každý.

A jak jsi na tom s kritikou? Setkáváš se s ní hodně?
Dřív určitě jo. Ale jak je člověk známější, tak už to lidi prostě berou. Je to můj styl. Takové ty výkřiky do tmy vůbec neřeším. Oprávněné kritiky si naopak vážím.

Máš nějaký sen, koho nebo co by sis chtěla vyfotit?
Já mám ráda zvířata, teď jsem třeba fotila sovu, to bylo super. Vlci už jsou třeba úplně mimo mě. Láká mě fotit třeba lidi s hendikepem, ale takový model není lehké sehnat.

Jak se koukáš na fotografy, kteří fotí mobilem?
Mně to přijde asi zvláštní. Já bych svoje fotky na mobil třeba nevyfotila, technicky by to asi úplně nešlo a přijde mi škoda nemít tu fotku pak v pořádným rozlišení. Samozřejmě pokud se jedná o street a podobný styly, ten mobil se nabízí, protože ho člověk má po ruce furt.

Co plánuješ do budoucna?
Pracovně bych chtěla nakoupit zase další kostýmy a v osobním životě chci hodně cestovat.

Foto Archiv Karolíny Ryvolové

Štítky Karolína Ryvolová, fotografie, fantasy, styl, fotograf, Praha, Harry Potter, Česko, České Budějovice, Star Wars, Facebook, Budějovický Budvar, Švýcarsko, inspirace

První dobrá fotka vznikla náhodou. Kámoška se mi svlékla cestou z party, říká Karolína Ryvolová  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.