Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Olivier poradí se sýry, zve na čtvrteční seminář ve své restauraci

Obchod restaurace Olivier si zákazníci oblíbili nejen pro širokou nabídku kvalitních vín, francouzských hořčic, italských čokolád, ale především pro bohatý výběr francouzských, italských, švýcarských, holandských nebo rakouských sýrů.

Dobrou zprávou pro milovníky sýrů je výrazné rozšíření sortimentu v týdnu od 15. do 22. června. A zaručeně bude co ochutnávat. Pokud byste se ale rádi i o sýrech i něco dozvěděli, nenechte si ujít seminář, který bude věnován právě sýrům. Seminář se uskuteční v odpoledních hodinách 18. června v salonku restaurace Olivier. Veškeré informace naleznete zde.

Když se řekne sýr, každému se vybaví Francie, Švýcarsko nebo Itálie. Málo z nás ale ví, že kolébkou sýrů je Střední východ, a že zmínky o výrobě sýrů najdeme už v Bibli. Některé druhy sýrů se na našich talířích objevují více než tisíc let. Třeba taková Gorgonzola se v Itálii vyrábí od roku 879, na slavném Parmigianu si lidé pochutnávají už od roku 1579 a švýcarský Emmentaler spatřil svět v roce 1293.

Orientovat se ve všech druzích sýrů, znát výrobní postupy a pravidla skladování je stejný věda, jako být odborníkem na víno či kávu. Tvrdé sýry jako například Comté jsou charakteristické dlouhou dobou zrání a nízkým obsahem vody, tuku v nich najdeme okolo padesáti procent. Comté zraje v kruhových formách zhruba dvanáct měsíců, jeho bochníky váží až pětapadesát kilogramů.

Vyrábí se z mléka volně pasoucích se krav, a tak je jeho chuť závislá na době výroby. Mezi polotvrdými je asi nejznámější švýcarská Gouda, zraje někdy až osm měsíců a výsledkem jsou bochníky vážící až dvaadvacet kilogramů. Gouda se vyrábí většinou z kravského mléka, ve specializovaných obchodech se ale můžete setkat i s Goudou kozí.

Měkkým sýrům vévodí francouzský Camembert nebo Brie. Brie se vyznačuje chutnou bílou plísní na povrchu a krémovou konzistencí, doba zrání může dosáhnout až deseti týdnů. Velkou pozornost bychom měli věnovat uchovávání sýrů, správná teplota a vlhkost je klíčový faktor pro čerstvost a chuť sýrů. Skladujeme ideálně při teplotě 10 - 12°C, pokud možno v originálním obalu nebo v alobalu. Důležité je mít každý sýr zabalen samostatně, aby se nesmísily jejich osobité vůně.

Ale hlavně nezapomeňte, každý sýr si zaslouží lahev dobrého vína. ☺

(PR text)

Štítky sýr, restaurace, víno, čokoláda, hořčice, Comté, bochník, mléko, káva, camembert, Bible, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olivier poradí se sýry, zve na čtvrteční seminář ve své restauraci  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.