Počasí dnes5 °C, zítra4 °C
Pátek 29. listopadu 2024  |  Svátek má Zina
Bez reklam

Hubnutí, jak na to? Obezita a zrádná fruktóza

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají společného jmenovatele - zdravý životní styl. Co ale konkrétně obnáší? Tomu se tentokrát věnuje výživový poradce Radim Šupka ze společnosti Žij-zdravě.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Výživová poradkyně radí: Hubnutí, jak na to? - 2. část

V médiích je nyní mnoho informací o problematice konzumace sacharidů - speciálně fruktózy a obezity. Také jste bezpochyby slyšeli některý z výroků „Po džusu a limonádách se tloustne“, „Fruktóza způsobuje cukrovku“, nebo „Konzumace ovoce zvyšuje množství tělesného tuku“, a proto se vám toto problematiku pokusíme objasnit.

Většina z nás si obvykle spojuje fruktózu s ovocem. A i když to je přesná informace, protože fruktóza skutečně tvoří část sacharidů v ovoci, tak většina z naší denní spotřeby fruktózy nepochází z ovoce, ale jiných zdrojů!

Ve skutečnosti většina našeho příjmu fruktózy není z čerstvého ovoce, ale z glukózo-fruktózového sirupu, který se vyrábí nejčastěji z kukuřičného škrobu. Ten pak najdeme limonádách, sušenkách, pečivu, šunce, uzeném mase, snídaňových cereáliích, ovocných jogurtech, atd. A víte proč? Je to levná náhrada cukru - má 2,5krát vyšší sladivost a jeho výroba je mnohem levnější. Takže vlastně fruktózu konzumujete, aniž byste o tom věděli. A to je hlavní problém!

Před 500 lety neexistoval žádný cukrovarnický průmysl, a tak byl podíl fruktózy v naší stravě omezen na několik položek, jako jsou ovoce, med, rozinky, bobule a samozřejmě také zelenina. Takže naši předci neměli žádný problém s vysokým příjmem fruktózy. Ale s rozvojem cukrovarnického průmyslu na konci 19. století a poté objevením možnosti výroby glukózo-fruktózového sirupu z obilného škrobu nastal velký zlom.

Díky tomuto velmi levnému a také velmi dobře použitelnému zdroji (2,5krát větší sladivost a tekutá forma) se stal preferovaným zdrojem pro použití v potravinářském a zpracovatelském průmyslu. A od té doby se také potýkáme s velkým nárůstem obezity.

Vše je krásně vidět na uvedeném grafu - od poloviny 19. století je to rozvoj cukrovarnického průmyslu a v 70. letech 20. století pak vynález glukózo-fruktózového sirupu.

Fruktóza a obezita

Pokud mluvíme o sacharidech a přidaných cukrech, měli bychom si v první řadě vysvětlit rozdíly mezi fruktózou a glukózou. Našemu tělu neprospívá jak zvýšený příjem klasického cukru (sacharózy), tak ani glukózo-fruktózového sirupu. Největším a zcela zásadním rozdílem mezi těmito sladily je však jejich trávení a využití v těle.

Řepný či třtinový cukr (sacharóza) patří mezi disacharidy. Skládá se ze dvou jednodušších cukrů, z jedné molekuly glukózy a z jedné molekuly fruktózy. V levnější náhražce glukózo-fruktózovém sirupu najdeme mnohem více fruktózy. A právě v ní je problém - glukóza se v těle mění na tuk jen asi z 5 %, naopak u fruktózy je to 40 %!

Průzkumy ukázaly, že průměrně člověk spotřebuje asi 80 gramů přidaného cukru denně (to je přibližně 15 % denního kalorického příjmu) a polovina z tohoto množství je právě ve formě fruktózy. To zda právě toto množství vede k nárůstu obezity, není zcela jasně prokázáno. Ale níže uvedený graf nám tuto hypotézu potvrzuje.

Jak jsme již vysvětlili, tak hlavním centrem metabolizmu fruktózy jsou játra. Kde se fruktóza ukládá jako jaterní glykogen (zásobní zdroj energie), což je to je samozřejmě dobré pro fyzicky aktivního člověka. Nicméně, schopnost tzv. uložení je omezená.

Při vysokých dávkách fruktózy se pak ukládá jako tuk! A to zejména v oblasti břicha jako takzvaný „viscerální (útrobní) tuk“, který stojí za rozvojem mnoha nemocí, jako je diabetes II. typu, a způsobuje také vysokou hladinu krevních lipidů = nebezpečí mozkové mrtvice, infarktu apod.

Příjem fruktózy není také přímo spojen s hormonální regulací. Nereaguje na ni inzulín a má malou glykemickou odezvu, což je považováno za pozitivní. Na druhou stranu, při vyšším příjmu dochází k nedostatečné stimulaci (leptin) mozkových center regulace příjmu potravy. Takže se při konzumaci fruktózového sirupu se netvoří dostatečně silný signál pro mozek že ‚máme dost‘ a pravděpodobně budeme pokračovat v jídle = obezita!

Máme se bát i ovoce?

Možná vám teď přijde fruktóza jako nepřítel číslo 1, kterému je lepší se vyhnout. Ale není tomu tak! Malé množství fruktózy v ovoci není problém. Obzvláště protože ji přijímáte společně s vlákninou, a to způsobí pomalejší trávení (fruktóza se stačí vstřebat) a dodá nám pocit sytosti. Problém nastává až při velkých dávkách fruktózy, až když je jaterní glykogen na maximu své syntézy.

Je nepravděpodobné, že byste z čerstvého ovoce ztloustli. Naopak se ale snažte vyhýbat glukózo-fruktózovému sirupu v potravinách. Čtěte obaly a vybírejte pečlivě!

Za tým společnosti Žij-zdravě.cz, s.r.o.

Radim Šupka
výživový poradce

Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Na Sadech 2013/9
370 01 České Budějovice
www.zij-zdrave.cz

{{banner249}}

Soutěž o Kompletní analýzu složení těla na přístroji InBody 230

Až do středy 26. února se můžete zapojit do soutěže, kterou vám přináší Budějcká Drbna společně se společností Žij-zdravě.cz. K účasti stačí prostřednictvím formuláře zodpovědět následující otázku a pak už jen čekat na slosování. Jméno výherce oznámíme bezprostředně po skončení soutěže.

Měření v hodnotě 390 Kč, které můžete vyhrát, obsahuje tyto informace:

  • kompletní analýza složení vašeho těla na špičkovém přístroji InBody 230
  • tělesná voda, tělesný tuk, svalová hmota, beztuková hmota, váha
  • doporučení minimální kalorické potřeby (BMR)
  • hodnocení tukové a svalové tkáně
  • měření v jednotlivých tělesných částech stanovené každou frekvencí zvlášť
  • vnitrobuněčná voda, mimobuněčná voda, proteiny, kostní/nekostní minerály, tuková hmota, kostní a svalová hmota, svalová hmota, beztuková hmota, váha
  • BMI a procentuální podíl tělesného tuku, poměr pasu k bokům (WHR)
  • svalová hmota v jednotlivých tělesných částech, procento svaloviny v jednotlivých tělesných částech
  • edém - v jednotlivých tělesných částech
  • oblast tělesného tuku (růstový graf pro jedince pod 18 let)
  • nutriční diagnóza (proteiny, minerály, tuk, edém)
  • tělesná vyváženost, tělesná síla, zdravotní diagnóza
  • cílová váha, kontrola váhy, tuková kontrola, svalová kontrola, stav tělesné zdatnosti, stupeň obezity, BCM, BMC, BMR, AC, AMC
  • historie tělesného složení (výsledky 10 testů)
  • impedance v jednotlivých tělesných částech stanovené každou frekvencí zvlášť

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

SOUTĚŽ SKONČILA

Denně člověk spotřebuje přibližně 80 gramů přidaného cukru. Správně tedy je možnost C.

Kompletní analýzu složení těla na přístroji InBody 230 od společnosti Žij-zdravě.cz vyhrál čtenář Tomáš Železný. Blahopřejeme!

Štítky Žij-zdravě.cz, Radim Šupka, jak zhubnout, fruktóza, ovoce, obezita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hubnutí, jak na to? Obezita a zrádná fruktóza  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.