Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Přísná karanténa povolí asi po Velikonocích

Tři týdny od oznámení prvních případů nákazy koronavirem je v Česku přes tisíc nakažených. Ministerstvo zdravotnictví zatím eviduje 1047 potvrzených případů, necelých dvacet pacientů s nemocí COVID-19 přitom vyžaduje intenzivní péči. Přísná karanténní opatření, které stát kvůli nákaze zavedl, by se mohla začít uvolňovat zhruba od poloviny dubna, pokud bude méně než 8500 nakažených, řekl dnes v České televizi předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Cestování do zahraničí může být omezené v následujícím roce či dvou. Školy se v tomto školním roce otevřou zřejmě na přelomu května a června.

Čísla o počtu nakažených ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo k dnešním 17:45. Testů bylo k sobotní půlnoci provedeno 15 584.

S nemocí COVID-19 je v Česku podle dopoledních údajů ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) hospitalizováno 74 lidí. Na jednotkách intenzivní péče je 19 z nich, na plicní ventilaci 11 a jeden muž ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) je na speciálním přístroji, který okysličuje krev.

Přísná karanténa povolí asi po Velikonocích

Přísná karanténní opatření by se mohla začít uvolňovat zřejmě od poloviny dubna, ale na hranicích budou opatření podle všeho trvat mnohem déle. Vláda v pondělí zřejmě ještě zpřísní nebo zakáže cestování za prací takzvaných pendlerů, tedy lidí, kterým stát dosud dovoloval vycestovat za zaměstnáním do 100 kilometrů od českých hranic. V televizních diskusích na Primě a České televizi se na tom shodli ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a Roman Prymula. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) by rád postupoval se sousedními státy společně.

Někteří opoziční politici považují za šokující a nešťastné Prymulovo vyjádření o tom, že kvůli epidemii koronaviru by mohlo být cestování do zahraničí omezeno až dva roky. Kritici vlády přitom znovu nastolili otázku, zda by měl být šéfem Ústředního krizového štábu úředník místo politika.

Jako jedno z posledních chce ministerstvo zdravotnictví rušit uzavření škol, znovu by se žáci a studenti mohli vrátit do lavic na přelomu května a června, pokud ministerstvo školství nerozhodne jinak. Zřejmě by v nějaké formě bylo možné uspořádat maturitní zkoušky. „Dáváme k veřejné diskusi, jestli by děti neměly třeba měsíc pak chodit do školy i v době běžných letních prázdnin," řekl Prymula.

„Debatu o podobě přijímaček, maturit, popřípadě debatu o zkráceni prázdnin opravdu nemá řídit předseda Ústředního krizového štábu," reagoval na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Epidemiologická opatření respektuje, více o změnách ve školství oznámí na dříve ohlášené pondělní tiskové konferenci, dodal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, karanténa, COVID-19, Velikonoce, Roman Prymula, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ústřední krizový štáb, Česká televize, Česko, ANO 2011, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přísná karanténa povolí asi po Velikonocích  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.