Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeský kraj spustí plošné testování na koronavirus 5. května

Plošné testování na koronavirus, které připravuje Jihočeský kraj, začne na Strakonicku a Písecku 5. a 7. května. Výsledky naznačí promořenost koronavirem v regionu. Kraj chce otestovat 2000 lidí. Ve videobriefingu to řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

„Budeme testovat dvě skupiny lidí. V jedné půjde o profesní skupinu, v níž budou zástupci exponovaných povolání jako řidiči, policisté, hasiči, nebo prodavačky. A druhá skupina bude statistický vzorek průměrné populace a bude to odstupňováno podle věku," řekla Stráská.

Kraj bude testovat lidi na Písecku a Strakonicku. Tyto dva okresy jsou optikou koronaviru naprosto rozdílné. Zatímco na Strakonicku je 37 potvrzených případů onemocnění covid-19, což je téměř nejvíce v kraji, Písecko zatím evidovalo devět pacientů. „Jsem velmi zvědavá na výsledek testování. Na stránkách strakonické nemocnice je formulář pro zájemce o testování. Ale musím upozornit, že i přes velký zájem ne všichni, kteří se hlásí, mohou být vybráni," řekla hejtmanka.

Jihočeský kraj je v přepočtu na obyvatele nejméně nakaženým regionem v republice. Na 100 tisíc lidí připadá aktuálně 26,99 prokázaných případů. Podle hejtmanky testování tento fakt jen potvrdí. „Tipuji si velmi nízké procento promořenosti. I proto říkám, že jsem obezřetná při takovém tom překotném rozvolňování opatření proti koronaviru," uvedla Stráská.

Hygienici v Jihočeském kraji v pátek už třetí den v řadě nezaznamenali žádný nový případ koronaviru. Nemocných v kraji zůstávalo 52, vyléčených je stále 114, vyplývá z aktuálních dat k pátečním 18:00. Celkový počet případů od začátku pandemie v kraji je 172. V souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo v kraji dosud šest lidí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, koronavirus, testování, COVID-19, Ivana Stráská, okres Písek, okres Strakonice, testování COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj spustí plošné testování na koronavirus 5. května  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.