Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeským hygienikům pomáhají s trasováním hasiči. Za sobotu vyřídili více než tisíc hovorů

Krajská hygienická stanice hlásí za sobotu 338 nově potvrzených případů nákazy koronaviru. Celý den jim pomáhalo s trasováním třicet jihočeských hasičů. Hygienici v těchto dnech musí zvládat objem práce, který by bez pomoci jen těžko zvládali. Soukromé firmy vyzval k pomoci s trasováním už v sobotu premiér Andrej Babiš (ANO)

„Po celou sobotu nám po zaškolení pomáhalo trasovat třicet profesionálních hasičů z celého Jihočeského kraje. Za den jsme společně s našimi kolegyněmi dokázali vyřídit tisíc sto telefonátů osobám v kontaktu. Rychlá pomoc hasičů byla od nich velice lidským gestem a projevem kolegiality. Děkujeme řediteli HZS Jihočeského kraje plukovníkovi Lubomíru Burešovi a všem hasičům, kteří nám dnes promptně a velice účinně pomohli zvládnout objem povinností, které se na nás v posledních dnech valí. Pomáhat nám budou i v neděli, kdy už nyní víme, že musíme kontaktovat minimálně dvě stě padesát dalších osob,“ poděkovala dobrovolníkům ředitelka krajské hygieny Kvetoslava Kotrbová.

Právě k pomoci s trasováním vyzval soukromé firmy během včerejšího dne premiér. Firmy nabídly hygienikům za poslední hodiny více než 300 zaměstnanců call center. Vedle bank a státní energetické firmy ČEZ jsou to i všichni operátoři.

V končícím týdnu se v call centrech na trasování kontaktů nakažených koronavirem podílelo přes tisíc lidí. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že počty hygieniků nelze posílit, "protože ti lidé prostě nejsou". Přímo s nakaženým o jeho zdravotním stavu může hovořit jenom hygienik, kterých je zhruba osm set.

Další hovory, jako je telefonování rizikovým kontaktům, se kterými se nakažený potkal, nebo praktickým lékařům, mohou zajišťovat i externí call centra. Zapojili se už také zaměstnanci úřadu vlády, celníci nebo se jednalo o policistech. Stát podle Babiše nyní nutně potřebuje až 500 lidí, kteří mají zkušenosti s prací v call centrech, aby pomáhali s dohledáváním kontaktů nakažených.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Na Bulovce

Štítky koronavirus, vir, zdravotnictví, nákaza, hygiena, Kvetoslava Kotrbová, Andrej Babiš, ANO 2011, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, Roman Prymula, ČEZ, Úřad vlády České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeským hygienikům pomáhají s trasováním hasiči. Za sobotu vyřídili více než tisíc hovorů  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.