Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Potvrdil vám test pozitivní výsledek na covid? Podívejte se, co vás v nejbližších dnech nemine

Nakažených koronavirem stále přibývá a ruku v ruce s tím stoupá počet osob, které neví, co v případě pozitivního výsledku testu dělat. Drbna proto přináší krok po kroku, co by mělo po obdržení pozitivního výsledku následovat. Tímto onemocněním se může nakazit kdokoli, proto zachovejte klid, nepanikařte a dodržujte následující pravidla, abyste onemocnění nešířili na další osoby.

Sebereportovací formulář je online webový formulář, do kterého osoby s pozitivním výsledkem testu vyplňují informace o sobě a svém zdravotním stavu a kontaktní údaje na osoby, se kterými byly v rizikovém kontaktu během posledních dvou dnů před provedeným odběrem k vyšetření, a také údaje o důležitých okolnostech těchto kontaktů.

Poskytnuté informace slouží hygienické stanici ke zrychlení telefonického hovoru s Vámi. Případy s připojenými informacemi ze sebereportovacího formuláře jsou vyřizovány přednostně. Hlavním cílem je urychlení procesu dohledávání rizikových kontaktů, tedy osob, které by mohly být nakažené, jejich včasné kontaktování hygienickou stanicí a případné vyšetření. Vysvětlení pojmu „rizikový kontakt“ naleznete ve formuláři. Sebereportovací formulář naleznete na těchto webových stránkách covidlab.cz.

Všem pozitivně testovaným dorazí SMS s přihlašovacími údaji na sebereportovací portál. Bez této zprávy se do formuláře nepřihlásíte.

Nejpodstatnějším pravidlem je zůstat doma v izolaci a vyhýbat se kontaktu s lidmi. Ihned po zjištění výsledku testu kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře, který vás informuje o dalším postupu. Nezapomeňte také telefonicky kontaktovat svého zaměstnavatele a informujte ho o situaci.

Pokud vám byla zaslána SMS s výsledkem testu a také SMS s odkazem na webové stránky, kde naleznete sebereportovací formulář, je doporučeno ho vyplnit nejpozději do druhého dne. Všem pozitivním je zasílána také SMS s autorizačním kódem pro odeslání dat a anonymní varování ostatních uživatelů eRoušky.

Standardní postup ukládá hygieně také, že během jednoho až dvou dnů po oznámení výsledku vás bude telefonicky kontaktovat příslušná hygienická stanice pro upřesnění zadaných údajů v sebereportovacím formuláři. Více informací o formuláři najdete ve vedlejším infoboxu.

Pokud dojde k zhoršení zdravotního stavu, volejte svému praktickému lékaři. V žádném případě ho nenavštěvujte v ordinaci. Při vážném zhoršení zdravotního stavu, volejte záchrannou službu a dispečera informujte o vašem pozitivním testu.

Jeden až dva dny před stanoveným termínem ukončení izolace kontaktujte telefonicky vašeho praktického lékaře a informujte ho o vašem zdravotním stavu.

Roušky zabíjí, koronavirus je podvod. Fake news týkající se pandemie zaplavují sociální sítě i e-maily

Šmírovací eRouška, očipování veřejnosti při covidových testech nebo redukce obyvatelstva koronavirem. Internet zaplavují v posledních měsících polopravdy a mýty týkající se koronaviru. Ty nejčastější zmapovala redakce Drbny společně s odborníky...

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky koronavirus, testování, hygiena, zdraví, Krajská hygienická stanice, SMS, praktický lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanka Fialova

Ani mě se nikdo neozval a ani mým kolegynim z práce, které jsou také pozitivní..

Neděle, 1. listopadu 2020, 21:14Odpovědět

Zdeněk Fialka

Dobrý den, tak jen chci napsat, že to bohužel nefunguje. Hlásil jsem to hned druhý den ráno a ani po 4 dnech se nám nikdo neozval. Zřejmě, kvůli počtu nakažených hygiena nestíhá. Manželka se ještě stačila na test objednat sama, bohužel pro dceru už místo nebylo. Stále čekáme, jestli se někdo ozve. Jediné čím proti covidu bojujeme je ovoce. Leč je smutné, že nevíme jakou má vůni a chuť. Tu jsme totiž ztratili.

Úterý, 27. října 2020, 09:22Odpovědět

Potvrdil vám test pozitivní výsledek na covid? Podívejte se, co vás v nejbližších dnech nemine  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.