Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Prachatická nemocnice nyní pečuje o pět desítek lidí s covidem

Prachatická nemocnice má nadále zavřené lůžkové části některých oddělení. Momentálně pečuje o pět desítek pacientů s koronavirem. Další mohou přibýt, řada lidí čeká na výsledky testů na covid-19. Pacienty z uzavřených částí převzaly jiné nemocnice holdidngu Jihočeské nemocnice.

"Postupujeme podle připraveného scénáře. Pokud některá okresní nemocnice musí omezit provoz, pomohou jí jiná zdravotní zařízení holdingu," uvedla mluvčí Iva Nováková.

V Prachaticích před týdnem uzavřeli lůžkovou část dětského, novorozeneckého i gynekologického oddělení. Zároveň dočasně zrušili oddělení následné péče, kde místo toho vznikla další covid stanice. Nováková uvedla, že omezení se dotklo přibližně 15 hospitalizovaných pacientů, kteří zamířili do jiných nemocnic nebo do domácí péče.

V Jihočeském kraji dlouho koronavirus primárně řešila hlavně českobudějovická nemocnice. Na začátku října se však o stejné pacienty začaly více starat i okresní zdravotnická zařízení. Například v Prachaticích se tak během pár dní zvýšil počet pacientů s covidem ze dvou na čtyři desítky. "Situace je mnohem náročnější než během jarní korornavirové krize," uvedl ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš.

Dodal, že se to projevuje například v tom, že momentálně jsou přibližně čtyři desítky lékařů, sester a dalšího personálu vyřazeny ze své práce kvůli koronaviru. Představuje to přibližně 10 procent z celkového počtu zaměstnanců. "Podobná situace je i v jiných jihočeských nemocnicích," uvedla Nováková. Uvedla, že i přes nižší počet zdravotníků všechny nemocnice zvládají péči o pacienty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Prachatice, COVID-19, pacient, Jihočeské nemocnice, a.s., Nemocnice České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatická nemocnice nyní pečuje o pět desítek lidí s covidem  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.