Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Obchody a služby se možná po víkendu opět otevřou. Vláda o tom bude jednat v neděli

Obchodům či provozovnám služeb svítá šance na pozvolný návrat do normálu ještě před Vánocemi. Vláda se mimořádně sejde kvůli možnému zmírnění opatření proti covidu už v neděli, aby případně mohly otevřít od pondělí. Opatření by byla zmírněna, pokud aktuální úroveň rizikového skóre systému PES vytrvá po sedm dní.

„Za normálních okolností by toto bylo předloženo vládě až příští pondělí. A to by znamenalo, že by se mohly obchody a ostatní provozovny otevřít až v úterý,“ řekl včera České televizi Jan Blatný. „Ale právě proto, že se snažíme vyjít vstříc všem - živnostníkům, obchodníkům, provozovatelům, tak jsme se dohodli, že mimořádně se vláda sejde v neděli,“ dodal.

Pokud by skutečně klesl stupeň rizika ze čtvrtého na třetí, znamenalo by to například otevření všech obchodů s omezením počtu zákazníků na plochu, otevření restaurací přes den nebo otevření provozoven služeb. Také by už nebyl potřeba noční zákaz vycházení a zvýšil by se možný počet lidí na hromadných akcích.

Vývoj epidemie v Česku hodnotí systém PES podle čtyř kritérií. Výpočet skóre vychází z hodnoty reprodukčního čísla, tedy průměrného počtu dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu pozitivních ze všech denních testů za posledních sedm dní a počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel v obecné a seniorské populaci. Roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle výše skóre je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření.

Skóre v protiepidemickém systému PES zůstalo včera na 57 bodech, druhý den je tak ve třetím z pěti stupňů. Při setrvání na této úrovni po dobu sedmi dní je možné navrhnout další zmírnění opatření. Pokud se vypočítané číslo rizikového skóre dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu protiepidemických opatření. Pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat zmíněných sedm dní, pro zhoršení tři dny. Poté změnu vyhodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví a navrhne vládě opatření zmírnit nebo zpřísnit.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vlada.cz | Zdroj ČTK, MZČR, ČT

Štítky opatření, vláda, koronavirus, nouzový, obchod, Protiepidemický systém České republiky, Vánoce, Jan Blatný, Česká televize, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchody a služby se možná po víkendu opět otevřou. Vláda o tom bude jednat v neděli  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.