Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ředitel českokrumlovské nemocnice hodlá rezignovat. Vyzval ho k tomu hejtman kvůli neprůhlednému rozdělení vakcín

, aktualizováno 15. ledna 2021, 17:37

K okamžité rezignaci vyzval v pátek hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) ředitele českokrumlovské nemocnice Jindřicha Floriána. Důvodem je podle něho neprůhledný systém rozdělování očkovacích vakcín mimo okruh prioritně určených skupin obyvatel. Informaci, že si ředitel Florián vytvářel jakési očkovací depo pro příbuzné zaměstnanců nemocnice, přinesl portál SeznamZpravy.cz. Ředitel nemocnice podle vyjádření pro redakci Drbny po výzvě hejtmana hodlá rezignovat.

„Vyzval jsem ředitele, aby doložil, že vakcíny z jím uvedeného depa byly skutečně použity jen pro seniory a nemocné. Kontrolou jsem zjistil, že toto dodrženo nebylo,” uvedl hejtman Martin Kuba v dnešní reakci, kterou rozeslal do médií.

Ředitel krumlovské nemocnice tak podle jeho slov svým jednáním porušil jihočeskou vakcinační strategii a Kuba ho proto vyzývá k rezignaci. „Je naprosto nepřijatelné, aby v této chvíli byla důvěra Jihočechů v celý vakcinační systém takovýmto způsobem nabourána. Chci naopak poděkovat ředitelům nemocnic a zdravotníkům, kteří všemi svými silami pracují na tom, aby se k vakcíně dostali co nejrychleji přesně ti lidé, pro které je v tom okamžiku primárně určena. Jihočeši musí mít jistotu, že očkování je transparentní a ne že se někdo dostane k vakcíně proto, že je něčí známý nebo kamarád. Všechny ředitele jsem na to od samého počátku upozornil. Mrzí mě to, ale neumím si představit, že by pan ředitel dál stál v čele nemocnice, takže jsem ho již požádal, aby na svoji funkci rezignoval,“ dodal Kuba.

Redakce Drbny v pátek večer ředitele nemocnice kontaktovala. Podle svých slov hodlá Jindřich Florián po výzvě Martina Kuby rezignovat. „Je pravda, že jsem se stoprocentně nedržel jeho nařízení ohledně očkovací strategie. Nejsem člověk, který by lpěl na funkcích. Nevím, jestli pan hejtman přijde sám nebo mě pozve k sobě, ale jakýkoliv rezignační dopis mu podepíšu. Myslím si, že v tento moment je pro nemocnici důležité, aby to bylo co nejdříve,“ řekl redakci ředitel nemocnice v reakci na výzvu hejtmana.

Očkování jako bonus

K sestavení seznamu lidí pro očkování, kteří jsou příbuznými nebo známými zaměstnanců nemocnice v Českém Krumlově, se její ředitel Jindřich Florián inspiroval v Izraeli, píše portál SeznamZpravy.cz ve článku, který publikoval v pátek. Podle textu před několika dny dostali zaměstnanci nemocnice v Českém Krumlově zprávu od ředitele, kde psal, že nabízí bonus: očkování proti covidu-19 pro jejich známé nebo příbuzné. Na tomto seznamu, který si Florián sám pojmenoval „depo“, je nakonec zhruba 200 lidí. Zhruba třicet z nich už vakcínu podle něho dostalo.

„Postřehl jsem, že v Izraeli zveřejňují na sociálních sítích, kde jsou v očkovacích centrech na konci pracovní doby volné vakcíny. Tak mně došlo, že nám se to bude stávat také. Já to na sociálních sítích moc neumím, tak jsem si říkal, že budou zaměstnanci třeba rádi, že mají takzvaný bonus. Ono to je ulehčení naší práce. Máme skupinu lidí, ze kterých si můžeme vybírat,“ řekl ředitel nemocnice portálu SeznamZpravy.cz a dodal, že až na skupinu nejstarších lidí nad 80 let mají na Českokrumlovsku všechny z preferovaných skupin už proočkovány.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv redakce

Štítky očkování, koronavirus, covid-19, Jindřich Florián, nemocnice, Český Krumlov, vakcína, Martin Kuba, ODS, Jihočeský kraj, Drbna.cz, Nemocnice Český Krumlov, a.s., Izrael

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudolf Šídlo

No, on pan Florian nikdy nebyl dobrý doktor

Neděle, 17. ledna 2021, 13:56Odpovědět

Miroslava Smidova

Navíc tato praxe byla používána i v jiných zařízeních-jak jsme se dočetli v tisku i na netu....Bulovka prý vakcinou očkovala kolemjdoucí,než aby ji vyhodila,a to v situaci,že by se dávka jinak vyhodila a inspirace,jak proběhlo v tisku byla v Izraeli......od které by se ta celá vládní parta měla poučit,jak ochránit své lidi a otevřít už konečně společnost!!!!!Jsme moc zvědavá na tu organizaci ambiciozního hejtmana v jižních Čechách.....

Sobota, 16. ledna 2021, 21:29Odpovědět

Miroslava Smidova

Naprosto souhlasím.Jistěbyli očkováni indikovaní lidé,mnohdy třeba díky své polymorbiditě nebo skutečnosti,že jako zdavotníci na Covid+ jednotkých své staré a polymorbidní rodiny ve společné domácnosti již takřka rok vystavují riziku nákazy,které pro ně může být fatální.....A skutečnost,že vláda zdravotníky na Covid+ jednotkách hodlá očkovat druhou dávkou off label za 4 týdny,považuji rovněž za skandál a vrchol zpackanosti celé akce.Souhlasím naprost s komentářem pana petra i Louckého!

Sobota, 16. ledna 2021, 21:17Odpovědět

Pavel Petr

v opozici je dnes moderní požadovat odstoupení vládních politiků. neměl by tedy odstoupit i hejtman? krumlovská nemocnice je 100% vlastněna krajem a tak by to měl zvážit.

Sobota, 16. ledna 2021, 08:47Odpovědět

Jiří Loucký

Pan hejtman musí mít zase pravdu. Nepochopil vůbec podstatu věci a radši odstreli odborníka. Politika pana hejtmana....

Pátek, 15. ledna 2021, 17:44Odpovědět

Ředitel českokrumlovské nemocnice hodlá rezignovat. Vyzval ho k tomu hejtman kvůli neprůhlednému rozdělení vakcín  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.