Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jak jsme na tom s informacemi o očkování? Češi si vystačí s jedním číslem

Češi si vystačí s jedním číslem, Poláci mají interaktivní prezentaci, Němci Excel. Tak by se dal ve zkratce shrnout výsledek průzkumu projektu České zájmy v EU, který srovnal dostupné údaje týkající se očkování ve dvanácti evropských zemí. Zatímco Česko uvádí celkový počet podaných vakcín, například Italové se dozví i to, jak je to s proočkovaností podle pohlaví, věku nebo regionu země a procento spotřebovaných očkovacích dávek. Regionální statistiky má i Polsko, Litva, Německo, Dánsko či Španělsko.

„Nejméně informací na svých oficiálních webech se statistikami k očkování zveřejňuje Česká republika a Slovensko. Obě země uvádějí pouze jeden údaj, a to je počet vykázaných očkování. Podobně je na tom i Malta. Máme za to, že minimálním standardem z hlediska informování veřejnosti by měl být vedle vykázaných očkování i počet objednaných a dodaných dávek, aby bylo zřejmé, kolik vakcín se na území země skutečně nachází a jaký má země plán,” dodává analytička projektu České zájmy v EU Iva Fialová.

A jak je to v ostatních evropských zemích? Německo uvádí své informace den po dni, rozepsané dle regionů, v Excelu. Velmi dobrou interaktivní prezentaci s proklikávacími mapkami a grafy má Polsko. Litva ukazuje regionálně, kolik procent zbývá do dosažení 100 procent proočkovanosti a řada zemí, například Německo, Dánsko nebo Litva ve statistikách uvádějí i druhé dávky.



„Členské země, které jsme zahrnuly do našeho průzkumu, přistupují ke zveřejňování dat odlišně. Je to dáno i tím, že každá země má patrně jiný systém jejich sběru a považuje za důležité sledovat a zveřejňovat jiné informace. To, že jsme některé údaje na první pohled na stránce se statistickými údaji o očkování pro veřejnost nenalezly, nemusí nutně znamenat, že jimi stát nedisponuje. Co které státy zveřejňují, není z evropské úrovně nijak regulováno,” říká analytička Vendula Karásková z Asociace pro mezinárodní otázky.

Analytici z projektu předpokládají, že rozsah zveřejněných informací budou státy postupně navyšovat. Aktuální srovnání vychází z dat, které byly dostupné na oficiálních stránkách se statistikami v jednotlivých státech od 18. do 20. ledna.

„Přístup k údajům o průběhu očkovací akce je důležitý jak pro zodpovědné osoby, tak pro veřejnost a média, která tak mohou v reálném čase sledovat pokrok své země. Schopnost disponovat daty, umět je vyhodnotit a následně je v dostupné formě v určité frekvenci zpřístupnit veřejnosti na jednom místě je důležitou složkou také pro komunikační kampaň ohledně očkování, zvyšuje důvěryhodnost a důvěru ve vnitřní organizaci země a celé operace – která zahrnuje promyšlenou strategii objednávek vakcín členskými státy EU, vnitřní systém logistiky a distribuce očkovacích látek v zemi, ale i vlastní provedení očkování,” uzavírá Fialová.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 6

Štítky očkování, koronavirus, data, Evropská unie, Německo, Litva, vakcína, projekt, Polsko, Dánsko, Česko, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak jsme na tom s informacemi o očkování? Češi si vystačí s jedním číslem  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.