Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rakousko ruší výjimky pro pendlery, budou muset doložit test

, aktualizováno 2. února 2021, 11:46

Pendleři dojíždějící kvůli zaměstnání do Rakouska budou mít napříště stejně jako ostatní přijíždějící povinnost se registrovat a rovněž budou muset předkládat jednou za týden negativní PCR test na koronavirus. Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) věří, že povinné testy budou lidé podstupovat v zemi, kde jsou zaměstnáni.

Pendleři se podle vyjádření ministra vnitra Karla  Nehammera budou muset před příjezdem do Rakouska registrovat a musí se jednou za týdnem prokázat negativním PCR testem. Zavedení testovací povinnosti pro pendlery není překvapením, původně měla platit už od pondělí. Rakouská vláda ale zavedení opatření potvrdila až dnes. Na pendlery cestující do Rakouska se bude testovací a registrační povinnost vztahovat poprvé.

Z Jihočeského kraje dojíždějí za prací do Rakouska tisíce lidí. Někteří cestují denně, jiní využívají týdenní turnusy a do republiky se vracejí na víkend.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) věří, že povinné testy budou lidé podstupovat v zemi, kde jsou zaměstnáni. V takovém případě by požadavek rakouské strany na povinné testy pro pendlery nekladl na Českou republiku výraznější nároky. „Bezesporu bych přivítal, pokud by to bylo tak, jak v minulém týdnu avizovala naše ambasáda, že by měly vzniknout v Rakousku testovací místa pro pendlery," uvedl Kuba. Dodal také, že doufá, že kvůli registraci nebudou na hranicích vznikat kolony. „Zatím neznáme přesné parametry nových rakouských opatření, proto bych s podrobnějším komentářem ještě počkal," uvedl Kuba.

Nehammer uvedl, že kontroly na hranicích zůstavájí se sousedními státy včetně České republiky. Jedním z hlavních důvodů je to, že má Česko podle ministra stále vysoké počty nově infikovaných. Pokračovat budou také kontroly na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem.

Podrobnosti ohledně provádění hraničních kontrol mají být uvedeny v nařízení, na němž nyní podle Nehammera pracuje ministerstvo zdravotnictví.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Rakousko, koronavirus, pendleři, test, Martin Kuba, ODS, Česko, Jihočeský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakousko ruší výjimky pro pendlery, budou muset doložit test  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.