Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kuba: Nejdůležitější je, aby lidé brali opatření proti viru vážně

Podle předsedy Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) není zvládnutí epidemie jen o vydaných opatřeních. Nejdůležitější je, aby lidé brali opatření vážně, protože se situace zásadně zhoršuje. Jediným řešením je chovat se racionálně, což neumí zařídit ani vláda, ani opozice. Kraje podle něho budou dál zajišťovat věci, které pro ně vyplývají z nouzového stavu a koordinovat postup se složkami integrovaného záchranného systému.

"Teď se vykašleme na politiku. Můžeme mít stokrát pocit, že vláda toho hodně pokazila a já jsem jeden z těch, který opakovaně říká, co všechno pokazila. Ale teď je to úplně jedno, protože to rozhodneme my, každý z nás," řekl dnes Kuba k novým vládním opatřením, která začnou platit od pondělí. Na vládě podle něj bude to, aby ta opatření, pokud je potřebuje, také dokázala vymáhat.

Informace od policie o tom, jak bude probíhat nově nařízené omezení pohybu v jednotlivých okresech, by měl hejtman dostat dnes odpoledne. "Já jsem teď mluvil s panem ředitelem krajské policie, oni budou mít koordinační poradu se všemi řediteli, s policejním prezidentem," uvedl.

Kraj bude podle Kuby dál zajišťovat školy pro děti pracovníků v krizové infrastruktuře, v nejbližších dnech se chce také zaměřit na očkování jejich pedagogů. "To máme nachystáno na příští týden. Už máme vakcíny a někdy v pondělí úterý bychom to chtěli začít realizovat," řekl.

Jihočeské nemocnice mají podle hejtmana ještě relativně prostor, co se týče normálních lůžek. Poslední dobou tam ale přibývá pacientů na jednotkách intenzivní péče a odděleních ARO, což je podle Kuby největší problém, protože tato lůžka nejde moc navyšovat. "Jestli mě něco znervózňuje při pohledu na jihočeské nemocnice, tak je to právě tenhle trend," řekl.

Pokud by se počty lidí nakažených covidem-19 dostaly v celé republice na taková čísla jako v Karlovarském kraji, musí být podle Kuby každému jasné, že to zdravotníci nemohou zvládnout. Jestli projde britská varianta koronaviru rychle celou republikou v jeden čas, bude to extrémní problém, uvedl.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, správa, Jihočeský, Martin Kuba, vláda, ODS, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuba: Nejdůležitější je, aby lidé brali opatření proti viru vážně  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.