Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Arenberger navrhne, aby se venku a uvnitř mohli sejít jen dva lidé

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby se venku a uvnitř mohli nadále setkávat jen dva lidé. Uvedla to dnes Česká televize. Od pondělí, kdy už v zemi nebude platit nouzový stav, má začít platit, že se pod širým nebem může shromáždit až 20 lidí a uvnitř deset. Arenberger už v pátek uvedl, že se mu toto mírnější opatření nelíbí. Vzniklo v první polovině tohoto týdne, kdy neměl možnost ho ovlivnit, protože ještě nebyl ministrem.

Jaká opatření budou platit od pondělí? Skončí kontroly na hranicích okresů, otevřou se některé obchody

S koncem nouzového stavu se změní také řada mimořádných opatření. V noci z neděle na pondělí skončí zákazy pohybu a dojde k dílčím změnám v pravidlech pro maloobchody a služby. Zároveň se do školských zařízení budou moci vrátit mimo jiné dětí s...

Dnešní rozhodnutí ministra musí do 48 hodin schválit vláda. Sejde se v pondělí odpoledne. V pondělí tak bude ještě platit mírnější opatření, které dovoluje například na venkovních sportovištích setkání až 20 lidí.

Podle pandemického zákona nelze omezovat lidi v tom, jestli jich pohromadě bude víc, nebo méně. "Nejde to. Lidé ale musí naše mimořádné opatření respektovat, dokud ho nezruší soud. On ho zrušit může," řekl Arenberger už v pátek. Ministerstvo už kvůli tomu obdrželo předžalobní výzvu České komory fitness.

Podle dřívějšího Arenbergerova vyjádření může být větší shromažďování riziko. Z lékařského hlediska souhlasí se stanoviskem Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Skupina vedená epidemiologem a členem Rady vlády pro zdravotní rizika Petrem Smejkalem upozornila na to, že umožnění setkávání až deseti lidí uvnitř a 20 venku může být epidemickým rizikem. Omezení shromažďování považuje za jedno z neúčinnějších opatření proti šíření epidemie nového typu koronaviru.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, Petr Arenberger, ANO 2011, Česká televize, Petr Smejkal, pandemický zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milivoj Jiřičný

Navrhovat může co chce, pandemický zákon to nařídit nemůže????

Neděle, 11. dubna 2021, 14:30Odpovědět

Blanka Košeljová

To je ten pán, který měl nechat infikovat operované pacienty covidem. Není divu, když se nemocnicím platí za počet nemocných covidem. Každý nemocný dobrý, hlavně když to sype.

Neděle, 11. dubna 2021, 13:43Odpovědět

Milivoj Jiřičný

Vypadá to že zásoba"orgánů" stále nedošla????

Sobota, 10. dubna 2021, 23:15Odpovědět

Michael Lamberg

Ministr "Kůže" veřejně hlásá, že vydá nezákonné opatření a myslí si, že ho mají lidé dodržovat. Typické stbacke myšlení, spolu s Burešem nám jde příkladem ???? Zákazy a omezení jsou nesmyslné, Covid tu bude ještě mnoho let a jako žijeme s rakovinou, musíme důstojně žít i s Covidem - vše hned otevřít je jediná rozumná cesta????

Sobota, 10. dubna 2021, 21:36Odpovědět

Arenberger navrhne, aby se venku a uvnitř mohli sejít jen dva lidé  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.