Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Od pondělí mohou rotačně do školy žáci základních škol ve všech krajích

Jihočeský kraj spolu se Zlínským krajem a Vysočinou se od pondělí přidají ke zbytku republiky a mohou spustit rotační výuku na 2. stupních základních škol a plnou výuku v mateřských školách. Obnovena bude také klinická a praktická výuka všech ročníků vysokých škol. O rozhodnutí vlády dnes informovalo ministerstvo školství.

„Jsem rád, že můžeme otevřít mateřské školy a základní školy ve všech zbývajících krajích. Upozorňuji, že v případě druhých stupňů, které se vrací, se bude jednat o rotační výuku. Pro vysoké školy to znamená, že se mohou vrátit další ročníky k praktické a laboratorní výuce,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Testování ve školách

Vláda také rozhodla, že školám bude ministerstvo školství kompenzovat výdaje na přesnější PCR testy 200 korunami na test. Na podporu PCR testování dostal resort sto milionů korun. Testy žáků, studentů a zaměstnanců škol bude proplácet zpětně.

Krok podle ministra školství směřuje k většímu používání přesnější metody testování. Předpokládá, že cenu testů ovlivní i možnost laboratorní analýzy více vzorků dohromady. O nahrazení ve školách nyní používaných antigenních testů usilují některé kraje. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) dnes uvedl, že o využití PCR testů vláda uvažuje i při plánování pravidel pro konání letních táborů.

Dosavadní zásoby antigenních testů ve školách by podle Plagy měly vystačit do konce příštího týdne, v zásobách jsou pak testovací sady v krajských pobočkách pedagogického institutu. „Školy vědí, že se mají obracet na krajské pobočky Národního pedagogického institutu, pokud se dostanou do tísně," uvedl. Výsledky opakované státní zakázky očekává v pondělí. Výběrová komise výsledky tendru vyhodnotí v neděli po 10:00, na kdy byla stanovena uzávěrka soutěže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky koronavirus, vláda, ministerstvo školství, základní škola, Jihočeský kraj, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Kraj Vysočina, Zlínský kraj, Robert Plaga, ANO 2011, Petr Arenberger, Národní pedagogický institut České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí mohou rotačně do školy žáci základních škol ve všech krajích  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.