Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Havlíček: Nikdo soudný nemůže dát garanci, že se znovu nebude zavírat

Nikdo soudný nemůže dát garanci, že na podzim nebudou kvůli koronaviru další omezení, uvedl dnes v diskusi ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Doufá v dostatečné proočkování společnosti. Podle epidemiologa Rastislava Maďara existují čtyři scénáře dalšího vývoje epidemie covidu-19. Očekává, že na podzim pravděpodobně nastane zhoršení.

„Tuto garanci vám nedá nikdo soudný nikde ve světě," řekl ministr v diskusi zástupců oboru hotelnictví a gastronomie a vlády. Podle něj se ale vláda snaží očkovat jak to nejvíce jde, podle toho, jak přichází vakcíny ze zahraničí. „V průběhu července dosáhneme (proočkovanosti) 70 procent," dodal. Vláda podle něj proti loňsku nastavila lepší systém testování, jak PCR testy zdarma, tak i antigenní testování.

Spolu s restauratéry pak věří ve fungování systému bezpečné provozovny, virus by se neměl tolik šířit v restauračních zařízeních. Jde například o dostatečné rozestupy mezi stoly nebo častou dezinfekci prostor.

Podle restauratéra a garanta projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboše Kastnera v případě zavřených restaurací sedm z deseti hostů půjde do neformálního podniku. „Otevřou si buď garáž nebo kočárkárnu," řekl. Šíření viru je pak podle něj nekontrolovatelné. Argumentoval i spotřebou alkoholu, údaje o ní v tomto týdnu publikoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Podle něj se loni o 2,4 procentního bodu zvýšil počet lidí, kteří často pijí alkohol. Denně nebo obden loni pila pětina dotázaných. Výrazně také vzrostla odhadovaná průměrná roční spotřeba, loni činila osm litrů čistého alkoholu, při odečtení abstinentů dokonce 9,5 litru. To představuje nárůst o 0,3 a 0,7 litru. Spotřeba alkoholu na hlavu byla loni nejvyšší za poslední tři roky. Podle odborníků může mít zvýšená spotřeba souvislost s epidemií covidu-19.

Maďar: Jsou čtyři scénáře vývoje covidu, na podzim asi dojde ke zhoršení

Existují čtyři scénáře dalšího vývoje epidemie covidu-19. Pravděpodobně na podzim nastane zhoršení, bude stoupat reprodukční číslo, ale epidemie nezatíží nemocnice. Pak je možné vývoj udržet měkkými opatřeními. Na diskusi zástupců oboru hotelnictví a gastronomie a vládních představitelů to řekl epidemiolog Maďar.

Podle Maďara je málo pravděpodobný scénář, že nastane útlum epidemie. „Tomu nevěřím, tak naivní nemůžeme být," řekl epidemiolog. Další možností je, že infekce bude postihovat lokální ohniska a kolektivy neočkovaných. Za předpokladu dobré proočkovanosti se ale nebude šířit plošně.

Za poměrně pravděpodobný označil Maďar scénář, že na podzim se zhorší epidemiologická situace a bude stoupat reprodukční číslo. To udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Nyní je dlouhodobě pod hodnotou jedna, což znamená, že epidemie klesá. „Epidemie je rizikovější v zimních obdobích o desítky procent," řekl Maďar. Tento scénář počítá s tím, že by se zhoršení situace neprojevovalo v nemocnicích, tedy, že by nemocnice nebyly zahlceny lidmi s těžkým průběhem onemocnění. Pak by podle Maďara bylo možné udržet epidemii pomocí měkkých opatření.

Nejhorší možná varianta

Nejhorší variantou by bylo to, že bude stoupat epidemie a zároveň se to projeví v nemocnicích. Podle Maďara je rizikem, že část nejstarší populace stále není očkována. Potřeba je podle něj přesvědčit i mladší lidi, kteří nevnímají covid-19 jako riziko, aby se očkovat nechali. Podle Maďara například ve Velké Británii klesá průměrný věk hospitalizovaných, v nemocnicích končí kvůli covidu i děti.

Jako další riziko pro vývoj epidemie označil Maďar variantu delta, která je známá jako indická. „Od momentu importu do země (...) má tendenci za měsíc až dva vytlačit britskou variantu," konstatoval. Před touto mutací jsou navíc podle něj chráněni jen lidé, kteří dostali obě dávky očkování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Karel Havlíček, koronavirus, rozvolňování, epidemie, Rastislav Maďar, podzim, COVID-19, pandemie covidu-19, ANO 2011, Státní zdravotní ústav, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Beránek

Já naopak doufám, že se bude ještě zavírat, a hodně. Po volbách.

Pátek, 11. června 2021, 13:25Odpovědět

Havlíček: Nikdo soudný nemůže dát garanci, že se znovu nebude zavírat  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.