Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Školy bez roušek i pět tisíc účastníků na kulturních akcích. Podívejte se na nejpodstatnější změny v opatřeních

Pondělní jednání vlády přineslo několik změn v opatřeních proti šíření koronaviru. Žáci a učitelé mohou nově odložit roušky při výuce i ve Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji. Změny se dotknou také maloobchodu a kulturních akcí. Podívejte se, jaké nejpodstatnější změny nás čekají.

Žáci a učitelé mohou odložit roušky při výuce i ve Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji, kde dosud byly povinné. V ostatních krajích bylo nošení roušek při výuce zrušeno už minulý týden. „I zde platí, že povinnost nošení roušek zůstává o přestávkách a ve společných prostorách,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Od 1. července bude moci v maloobchodu být jedna osoba na deset metrů čtverečních, zruší se také zákaz propagačních akcí. U služeb, jako jsou kadeřnictví, kosmetika, manikúra či masáže, se zruší podmínka, že budou moci být poskytovány pouze jednomu zákazníkovi. Zruší se také povinnost evidence zákazníků.

Příští měsíc se také zvýší maximální počet účastníků na kulturních akcích na pět tisíc venku, částečně budou i na stání. A to bez omezení kapacity venkovního prostoru. Uvnitř budou moci být akce pro dva tisíc návštěvníků, kapacita bude moci být naplněna maximálně z 75 procent.

Karanténa bude nově povinná po setkání s nakaženým koronavirem i pro lidi, kteří jsou očkovaní jednou dávkou vakcíny. Důvodem je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) riziko mutací.

V říjnových sněmovních volbách by pro lidi v karanténě či izolaci kvůli koronaviru mohly být připraveny přenosné volební schránky a volební stanoviště pro hlasování z auta. Návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do Sněmovny schválila vláda.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK, vlada.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, kulturní akce, COVID-19, Jihočeský kraj, Liberecký kraj, Zlínský kraj, ANO 2011, Robert Plaga, Adam Vojtěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy bez roušek i pět tisíc účastníků na kulturních akcích. Podívejte se na nejpodstatnější změny v opatřeních  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.