Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Jihočeském kraji je méně něž sto nakažených covidem

V Jihočeském kraji je aktuálně již jen šestaosmdesát aktivních případů onemocnění covid-19. Za úterní odpoledne a středu přibylo pět nových případů onemocnění. V karanténě zůstává 127 osob.

„Na Strakonicku a Táborsku je po jednom případu, na Písecku dva, Jindřichův Hradec má čtyři, Prachaticko pět a Českokrumlovsko devatenáct aktivních případů. Na Českobudějovicku evidujeme pokles na padesát čtyři případy. Z dnešní případů jde o jeden dohlášený z února, a jeden je import z Albánie, takže buďme prosím opatrní i na dovolených,“ dodala ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Mimořádné jednání kvůli vývoji epidemie covidu-19 má dnes večer v plánu vláda ANO a ČSSD. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) bude navrhovat, aby lidé očkovaní jen jednou dávkou vakcíny museli k prokázání bezinfekčnosti předložit negativní test. Zaměstnavatelé by mohli dostat povinnost test po zaměstnancích vyžadovat při návratu z dovolené.

Lidem očkovaným jednou dávkou nyní stačí k prokázání bezinfekčnosti, aby od očkování uplynulo 21 dní. Proti mutaci delta je však v takovém případě účinnost vakcín asi 33 procent a plná ochrana podle odborníků nastupuje až dva týdny po očkování.

Mezi novými pravidly od příštího týdne by mohla být i povinnost předložit test při návratu z dovolené. Kabinet by se mohl zabývat také seznamem zemí podle epidemického rizika. V úterý ministerstvo zdravotnictví zakázalo všem lidem z ČR cestovat ode dneška do Ruska a od začátku příštího týdne do Tuniska.

Ohodnoť článek

Foto HZS ČR

Štítky České Budějovice, koronavirus, hygiena, KHS, Kvetoslava Kotrbová, Jihočeský kraj, ANO 2011, pandemie covidu-19, Krajská hygienická stanice, Adam Vojtěch, ČSSD, Albánie, Jindřichův Hradec, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji je méně něž sto nakažených covidem  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.