Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Aplikaci k průkazu bezinfekčnosti si zatím stáhlo téměř půl milionu lidí

Pomocí aplikace Tečka mohou lidé od konce června prokazovat očkování proti koronaviru či test. Do dnešního rána si ji stáhlo 498 tisíc lidí. Na twitteru to uvedli zástupci Chytré karantény. Lidé musejí potvrzení o bezinfekčnosti dokládat při návštěvě některých akcí či při cestování. Aplikace Tečka je dostupná od 30. června. Nejprve si ji mohli stáhnout majitelé telefonů s operačním systémem od firmy Apple, v podvečer pak byla dostupná i pro mobilní telefony se systémem Android.

Aplikace je propojená s databází Ústavu zdravotnických informací a statistiky

Appku Tečka, která slouží jako průkaz bezinfekčnosti, si do dnešního rána stáhlo 498 tisíc lidí,“ uvedla Chytrá karanténa. Její zástupci vybízejí, aby si aplikaci do mobilních telefonů stáhli další lidé, na jejich twitteru jsou odkazy pro telefony se systémem Android i pro iPhony.

Aplikace funguje buď pasivně pro uložení vydaného certifikátu, nebo je aktivně propojená s databází Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a o výsledky nového testu nebo podanou vakcínu se sama automaticky aktualizuje. Podle údajů z App Store je v aplikaci možné evidovat potvrzení i pro více lidí najednou. U certifikátů se rovněž zobrazuje, kolik času například zbývá do vypršení platnosti testu na covid-19.

Za první den si Tečku stáhlo více než 280 tisíc lidí

Za první den si aplikaci Tečka pro uložení certifikátu podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) stáhlo více než 280 tisíc lidí.

Vedle aplikace je i nadále možné prokazovat bezinfekčnost i papírovým dokladem. Potvrzení o tom, kdy dostali vakcínu, kdy měli negativní test na covid-19 nebo kdy se u nich nákaza prokázala, si lidé mohu dál například stáhnout i z Očkovacího portálu občana.

V minulosti byla kvůli epidemii koronaviru spuštěna například aplikace eRouška, která měla původně pomoci s trasováním, později pak k anonymnímu varování uživatele, že se mohl setkat s nakaženým člověkem. Podle odborníků však u veřejnosti příliš důvěry nezískala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Reifová

Štítky ČR, koronavirus, komunikace, očkování, testování, aplikace, android, Chytrá karanténa, Apple, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, iPhone, pandemie covidu-19, Adam Vojtěch, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikaci k průkazu bezinfekčnosti si zatím stáhlo téměř půl milionu lidí  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.