Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jihu Čech přibylo za poslední týden třiatřicet nových případů koronaviru

V Jihočeském kraji přibylo za poslední týden 33 nových případů koronaviru. Je to o třetinu více než za předchozích sedm dní. Aktuálně je na jihu Čech pětatřicet pozitivních osob.

„Náš kraj má týdenní incidenci 3,9 případu na 100 tisíc obyvatel, celorepublikový průměr je 10 případů na 100 tisíc. Z krajů je nyní nejvyšší incidence v Praze, kde je 32,4 případu na 100 tisíc obyvatel, na Plzeňsku 18,4 a ve Středočeském kraji 13,3 případu na 100 tisíc obyvatel regionu,“ shrnula ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

V posledních dnech přibývají jednotky nových případů. Například ve čtvrtek hygienici evidovali šest pacientů s covidem-19. „Z toho dva byly dohlášeny z jarních měsíců a nejsou již aktivní. Nulový výskyt nyní mají Táborsko, Strakonicko a Jindřichohradecko, okres Písek má jeden aktivní případ a Český Krumlov dva, čtyři jsou na Prachaticku a 28 na Českobudějovicku,“ řekla Kotrbová.

Od pátku nebudou muset plně očkovaní Češi na test po příjezdu

Od pátku 9. července nebudou muset plně očkovaní Češi absolvovat test na koronavirus ani karanténu bez ohledu na zemi, ze které přicestují. Bude stačit vyplněný příjezdový formulář. Na twitteru to dnes oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Týkat se to bude i zemí s extrémní mírou rizika nákazy covidem-19, ministerstvo zdravotnictví dnes upraví opatření.

Vojtěch minulý týden po jednání vlády avizoval, že se od 9. července změní režim návratu a testovat se budou muset lidé při příjezdu ze všech zemí. U zeleně a oranžově označených zemí na takzvané mapě cestovatele bude muset cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován alespoň antigenním testem ne starším než 48 hodin, nebo PCR testem ne starším než 72 hodin.

U červených a tmavě červených zemí budou platit podmínky jako aktuálně pouze pro tmavě červené, to znamená povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Zaměstnavatelé současně nebudou smět vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu.

Podmínky při návratu se ale nebudou týkat osob, které plně absolvovaly očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale u všech zemí povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, koronavirus, Jihočeský, COVID-19, Česko, Jihočeský kraj, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Praha, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Jakub Kulhánek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech přibylo za poslední týden třiatřicet nových případů koronaviru  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.