Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Českých Budějovicích končí provoz očkovacího centra, zájem o očkování klesá

V Českých Budějovicích dnes končí provoz velkokapacitního očkovacího centra. Zdravotníci zde od začátku loňského roku aplikovali více než 260 tisíc dávek vakcín proti koronaviru. Důvodem ukončení provozu je fakt, že v posledních týdnech výrazně klesl zájem o očkování.

„Očkovací centrum splnilo svou funkci a v tuto chvíli je už opravdu zbytečné udržovat jej v takto velkém prostoru. Doufám, že omikron je tou variantou, na kterou jsme čekali, že koronavirus zmutoval do podoby, kdy neposílá tolik lidí do nemocnic," uvedl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Očkovací centrum mělo zázemí v jednom z pavilonů areálu výstaviště.

Nejvíce dávek vakcín proti koronaviru za den zdravotníci v očkovacím centrum poskytli loni 6. prosince. Tehdy za 15 hodin podali dávku 1845 lidem. „Na činnosti očkovacího centra se kromě pracovníků českobudějovické nemocnice podílela řada dalších osob. Jim všem patří velké poděkování za obětavou službu ve prospěch Jihočechů,“ uvedl generální ředitel nemocnice Michal Šnorek.

Kuba poznamenal, že v současnosti už očkovací centrum bylo otevřeno jen jeden den v týdnu. Podle něj totiž poptávka po vakcínách proti koronaviru ve společnosti není. „Kdo se chtěl chránit očkováním, tak toho už využil," uvedl.

Jihočeský hejtman řekl, že i když omikron výrazně snížil počet hospitalizovaných s covidem-19 v nemocnicích, pořád nákazu vnímá s pokorou a respektem. „Doufám, že už očkovací centrum potřebovat nebudeme. Ale kdyby se mě kdokoliv loni v létě ptal, jestli ten podzim bude vypadat tak špatně, jak dopadl, tak bych řekl, že asi ne," uvedl hejtman. Dodal, že zájemci o očkování mohou využít služeb v nemocnicích nebo u praktických lékařů.

V Jihočeském kraji, kde žije přibližně 640 tisíc lidí, zatím podstoupilo dvě dávky očkování téměř 390 tisíc obyvatel, tedy téměř 61 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, koronavirus, očkování, České Budějovice, očkovací centrum, očkování proti COVID-19, Martin Kuba, ODS, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českých Budějovicích končí provoz očkovacího centra, zájem o očkování klesá  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.