Počasí dnes17 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Policisté obvinili zloděje aut, kteří mají na svědomí i život několika telat a koně

Banda zlodějů čelí obvinění z celkem 93 trestných činů, mezi které patří krádeže, poškozování cizí věci nebo maření úředního výkonu. Čtyřčlená partička se neštítila ničeho a brala vše, co mělo nějakou cenu. Zloději dokonce porcovali ukradená zvířata a prodávali jejich maso.

„Mezi obviněnými jsou dva Jihočeši ze Strakonicka ve věku pětatřiceti let, dvaačtyřicetiletý muž z Valašského Meziříčí a pětatřicetiletý muž z Chomutovska. Krádeží se dopouštěli většinou formou spolupachatelství. Dva z obviněných jsou již ve výkonu trestu,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Pachatele zajímala zejména auta, kterých odcizili hned několik. Například v únoru 2014 v Českém Krumlově Volkswagen Transporter, v Českých Budějovicích Volkswagen Golf variant nebo v obci Kámen dodávkové vozidlo Mercedes-Benz. „Nebáli se ani vloupání, a tak v rekreačním areálu u rybníka Milava odcizili z objektu motorovou část z hasičské stříkačky, keramické talíře a plechové pekáče. V případě této skupiny skutečně platí rčení, že na co sáhli, tak ukradli. V listopadu roku 2014 odcizili v zemědělském areálu u Doubravic z traktorů motorovou naftu,“ doplňuje Matzner.

Zloději viděli zisk prakticky ve všem, co jim padlo do oka, a to včetně živých bytostí. Nezastavili se ani před krádeží a následným usmrcením hospodářských zvířat. „V listopadu 2014 ukradli ze zemědělského družstva u Čičenic dvě telata, skot převezli k jednomu z nich, býčky zabili, rozporcovali a maso prodali. Další býčky ukradli v Čížové. V Krči odcizili čtyři telata, a když už byli v areálu družstva, sebrali také speciální kýble k napájení telat a naftu z traktorů,“ uvedl policejní mluvčí.

Zřejmě nejhrůznější čin ale parta spáchala v únoru 2014 u Ražic, odkud odvedla koně plemene Hafling, což je velice přátelské a všestranné plemeno vhodné jak pro rekreaci, tak do tahu. Zloději si ale zřejmě neuvědomovali, že živý má kůň mnohem větší cenu, než rozporcovaný. „Půl kilometru od pastviny, pravděpodobně ‚aby měli klid na práci‘, jej usmrtili, vyvrhli, odřezali mu nohy a hlavu a maso pak prodali,“ uzavírá Matzner.

Zloději se neomezovali jen na oblast jižních Čech. Kriminalisté uvádějí, že partička má na svědomí i několik trestných činů z oblasti středních Čech, Plzeňského kraje a Vysočiny.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky maso, Mercedes-Benz, okres Strakonice, okres Chomutov, Valašské Meziříčí, Český Krumlov, České Budějovice, Volkswagen Transporter, Volkswagen Golf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté obvinili zloděje aut, kteří mají na svědomí i život několika telat a koně  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.