Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Orly mořské na Jindřichohradecku někdo otrávil karbofuranem

Dva mořské orly kdosi otrávil. Takový je výsledek pitvy kriticky ohrožených druhů. Orli byli nalezeni před necelými dvěma týdny na území obcí Pohoří a Mostečný na Jindřichohradecku. Kdo měl potřebu dravce usmrtit, zatím není známo.

Oba kadávery zajistili po přijatém oznámení o jejich nálezu jindřichohradečtí kriminalisté 22. února. „Byly převezeny ke zkoumání na SVÚ Praha a SVÚ Jihlava. Provedeným zkoumáním byla prokázána přítomnost látky karbofuran v tělech orlů mořských,“ doplňuje mluvčí jindřichohradeckých policistů Hana Millerová.

Karbofuran je jeden z nejjedovatějších karbamátových pesticidů. Je to prudký a velmi rychle působící jed. Ptáci zpravidla považují granuli karbofuranu za zrní. Jedna taková navíc dravce zabije. Zvíře přitom prožívá silné křeče.

Případem se stále zabávají jindřichohradečtí policisté. Neznámý pachatel se dopustil přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Foto Policie České republiky

Štítky okres Jindřichův Hradec, Pohoří, Mostečný, Praha, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Karbofuran byl v roce 2008 v zemích EU zakázán (v ČR v prodeji až do prosince 2008). Zakázáno bylo nejen jeho použití, ale i prodej a skladování. V ČR v přípravku FURADAN.
I přes zákaz jsou na našem území každoročně zjišťovány otravy karbofuranem u dravců, psů a koček, které ve většině případů končí úhynem zvířete. Tyto otravy vznikají po pozření otrávených návnad (zakázáno a stále se používá ? ) určených k likvidaci škodné v loveckých revírech. Takže nejpravděpodobněji to mají na svědomí vrazi co si říkají myslivci. Rybníkáře taktéž nelze vyloučit. Údajně se tyto spolky zabývají též ochranou přírody. Lovu zdar :-(

Sobota, 5. března 2016, 10:08Odpovědět

Orly mořské na Jindřichohradecku někdo otrávil karbofuranem  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.