Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Během velikonoční dopravně bezpečnostní akce odhalili policisté téměř tisíc přestupků

Velikonoční svátky nejsou jen dny klidu a vítání jara, ale také zvýšeného provozu na silnicích. I proto si dopravní policisté Jihočeského kraje daleko více posvítili na řidiče, kteří se v minulých dnech rozhodli vydat na cesty.

Zvýšené kontroly patřily pod celorepublikovou dopravně-bezpečnostní akci s názvem X. Cílem bylo ovlivnit nekázeň účastníků silničního provozu v návaznosti na nepříznivý vývoj nehodovosti ve stejném období minulých let.

„Za čtyři dny bylo do akce nasazeno více jak 410 příslušníků z řad pořádkové a dopravní policie. Ti zastavili a zkontrolovali 3300 motorových a nemotorových vozidel a zjistili 916 dopravních přestupků,“ upřesňuje mluvčí jihočeských policistů Milan Bajcura.

Tradičně nejvíce pokutovali policisté řidiče za nepřiměřenou rychlost. Pětadevadesát procent z 299 případů však stačilo vyřešit blokovou pokutou. Zbylí hříšníci byli nahlášeni na místně příslušný správní orgán. Mezi nimi byl i jeden řidič na Prachaticku, který se mimo obec řítil rychlostí 175 kilometrů za hodinu.

ČTĚTE TAKÉ: Nepřipoutaný řidič dodávky neprojel zatáčkou a po nárazu do stromu zemřel

Čtrnáct řidičů si dokázalo za volant sednout pod vlivem alkoholu, dalších sedm pod vlivem návykové látky. Hned 117 osob vyjelo na jihočeské silnice bez použití bezpečnostních pásů, což se dnes nad ránem vymstilo i řidiči dodávky na českokrumlovském sídlišti, který po nárazu do stromu zahynul.

Dalších 110 přestupků zaznamenali dopravní policisté u řidičů, kteří se vydali na cestu ve voze nesplňujícím technický stav. A výjimkou nebyli ani ti, kteří byli nemotorovými účastníky silničního provozu. Tři pokuty dostali chodci, čtyři cyklisté.

Během velikonočního období došlo ke 24 nehodám, při nichž se zranilo jedenáct osob. Na jeho konci však došlo ke zmíněné havárii staršího řidiče dodávky v Českém Krumlově, který se tak prakticky stal na jihočeských silnicích jedinou obětí svátků jara. 

Foto Jan Luxík

Štítky silnice, dopravní policie, Jihočeský kraj, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během velikonoční dopravně bezpečnostní akce odhalili policisté téměř tisíc přestupků  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.