Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Hasiči v úterý zachraňovali muže, který se propadl do třiašedesát metrů hluboké šachty

Z důlní šachty v obci Bližná, nedaleko Černé v Pošumaví, vytahovali v úterý hasiči zraněného muže. Ten se propadl do třiašedesátimetrového dolu, kam za ním musel slézt dokonce zdravotník. Ven mu pomohl hasič, který se připoutal k nosítkům a se zraněným byl vytažen na povrch kladkou.

Do Bližné vyrazili po nahlášení události profesionální hasiči z Českého Krumlova a Frymburku, přispěchat jim musel také technický kontejner, který disponuje vybavením pro záchranu zavalených osob či osob z hloubek.

Po příjezdu frymburské jednotky muž s hasiči normálně komunikoval a nebyl ani zasypaný a zavalený. Dva lezci se tak spustili do šachty a po příjezdu krumlovské jednotky se k nim přidali další dva hasiči. Do dolu sestoupili také zdravotník a hasič s materiálem pro vytažení zraněného.

„Ostatní zasahující hasiči demontovali z otvoru šachty vše, co by mohlo bránit vytažení zraněného. Zároveň z nejbližšího okolí odstranili všechna vozidla a vytvořili tak co největší volný prostor. Dále instalovali nad otvorem do šachty kladku a záchranné lano. Dole v šachtě mezitím hasiči zraněného uložili do vakuových nosítek a dále ještě do nosítek. Jeden z lezců se pak připoutal k nosítkům a hasiči nahoře byl kladkou vytažen i se zraněným na povrch,“ popisuje mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Při náročném a dlouhém zásahu se hasiči dorozumívali důlní linkou a radiostanicemi. V šachtě navíc bylo dost překážek, které komplikovaly vytažení. „Zároveň bylo po celou dobu zásahu naprosto nezbytné pohybovat se kolem šachty tak, aby dolů nespadlo absolutně nic, neboť celá akce se odehrávala přímo pod otvorem,“ dodává Matějů.

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky Bližná, Český Krumlov, Frymburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v úterý zachraňovali muže, který se propadl do třiašedesát metrů hluboké šachty  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.