Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Hasiči cvičili na žháře a únik chloru

Dvě taktická cvičení absolvovali v týdnu jihočeští hasiči. Akce Hrad 2016 byla ve Strakonicích, cvičení zaměřené na únik chlóru na koupališti bylo v Dačicích.

Hrad 2016

Příběh s neznámým mužem v Muzeu středního Povltaví ve Strakonicích, který rozlévá po síních na exponáty a podlahu benzín, aby založil požár. Ten se rychle šíří, žhář uniká na ochoz věže Rumpál. To je scénář taktického cvičení na strakonickém hradě.

Následovalo ohlášení požáru jedním ze zaměstnanců hradu na tísňovou linku 112. Oznamovatel informuje jak o vzniklém požáru, tak i o tom, že je možné očekávat, že na hradě jsou další osoby, jejichž počet je v tuto chvíli neznámý, pravděpodobně někteří z nich budou zranění a že požár rychle postupuje až do střešní konstrukce,“ řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. 

Operační středisko HZS Jihočeského kraje povolává přesně podle poplachového plánu profesionální i dobrovolné hasiče a předává zprávu dalším složkám integrovaného záchranného systému. Velitel zásahu na místě vytvořil čtyři bojové úseky: místo záchranných a hasebních prací uvnitř muzea, prostor hasebních prací vně na střeše muzea, prostor čerpacích stanovišť a prostor pro záchranu osoby z věže Rumpál.

Úkolem hasičů bylo najít a evakuovat všechny osoby z hradu a uhasit požár. Dále pak zachránit zraněného pachatele, který před požárem utekl na věž. K jeho záchraně použili lezeckou techniku a na nosítkách ho slanili na zem.

Únik chlóru na koupališti v Dačicích

V Dačicích na koupališti se v té samé době konalo cvičení pro další část jednotek HZS. „Chlór unikal v systému na chlorování vody z tlakové láhve do prostoru skladu. Pracovník, který právě láhve s chlórem vyměňoval, se chlóru nadýchal a upadnul do bezvědomí. Jeho kolega se ho pokusil dostat ze skladu ven, ale jelikož mu chlór dráždil oči a dýchací cesty, opustil sklad bez něj. Okamžitě však událost nahlásil na tísňovou linku 112,“ takový byl scénář druhého cvičení, dodala Matějů.

Hasiči po příjezdu na místo nejprve poskytli předlékařskou pomoc pracovníkovi, který události ohlásil, a získali od něj informace o zraněném uvnitř skladu. Zároveň s tím v okruhu třiceti metrů vytýčili nebezpečnou zónu a vytvořili dekontaminační stanoviště. Dva hasiči v ochranných oblecích pak vstoupili do nebezpečné zóny a ze skladu vynesli zasaženou osobu. Zraněný i zasahující hasiči pak na výstupu ze zóny museli být dekontaminováni.

Hodnocení cvičení proběhne v následujících dnech,“ upřesnila Matějů.

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky chlor, požár, hrad, koupaliště, Dačice, Strakonice, muzeum, Střední Povltaví, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči cvičili na žháře a únik chloru  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.