Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Exprimátor Thoma musel znovu k soudu. Město chce po něm a bývalé náměstkyni zaplatit pokutu

Takzvaná kauza Bit Servis, v níž byl Juraj Thoma nepravomocně odsouzen k pěti letům vězení, přivedla budějckého exprimátora v červnu opět k soudu. Případem se tentokrát zabývá budějcký okresní soud. Město chce nejen po Juraji Thomovi, ale i po jeho bývalé náměstkyni Ivaně Popelové přes 440 tisíc korun.

Jedná se o část pokuty ve výši 1,3 milionu korun, kterou Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil městu uhradit za podle něj nestandardní a vadný postup při výběru firmy dodávající IT technologii v roce 2007 a za dodatek k této smlouvě o tři roky později. Obě písemnosti odsouhlasil tehdejší primátor Juraj Thoma, dodatek pak doporučila podepsat tehdejší náměstkyně Ivana Popelová.

„Místo dodatku mělo být nové výběrové řízení, protože šlo o novou technologii,“ řekla právní zástupkyně města Romana Kaletová.

Město loni v létě odhlasovalo, že pokutu mají zaplatit Thoma, Popelová a také bývalý šéf odboru informačních a komunikačních technologií Patrik Starčevský a dřívější členové Rady města, kteří se na této smlouvě podíleli. Thoma a Popelová mají podle obžaloby zaplatit přes 440 tisíc korun. Případy ostatních se budou řešit při jiných soudních jednáních.

Jak právní zástupkyně Juraje Thomy a Ivany Popelové Anna Dvořáková, tak i právní zástupkyně města vyloučily, že by mohlo dojít ke smíru. Dvořáková také řekla, že svádět chybu na Thomu a Popelovou je v rozporu se zákonem o obcích. Soudní jednání bylo odročeno na srpen.

V takzvané kauze Bit servis odsoudil krajský soud Juraje Thomu už v lednu na pět let do vězení a k zaplacení částky 12,5 milionu korun. Thoma byl obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Coby primátor podepsal v roce 2010 dodatek ke smlouvě na IT technologie se společností Bit Servis za přibližně 37 milionů korun. Ten byl ale podle obžaloby finančně nevýhodný. Podle obžaloby měl tímto způsobem město připravit o zhruba osm milionů korun. Podle znalce ale bylo možné tuto zakázku pořídit ještě levněji, a to až o více než dvanáct milionů korun. A právě tuto částku, více než 12 a půl milionu korun, má podle rozsudku Thoma magistrátu zaplatit. 

Thoma od začátku vypovídal, že je nevinný. „Sami musíte vidět, že je to úplně absurdní,“ řekl v lednu u soudu a proti rozsudku se odvolal.

Autoři

Štítky Juraj Thoma, technologie, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exprimátor Thoma musel znovu k soudu. Město chce po něm a bývalé náměstkyni zaplatit pokutu  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.